Skara domkyrka.
Skaras gamla historia verkar inte vara något som lockar längre. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.

Skara tappade flest invånare i Skaraborg

3:31 min

Skara är den kommun i Skaraborg som tappade flest invånare ifjol, det enligt ny siffror från statistiska centralbyråns om befolkningsförändringar under 2015. 

Endast tre av Skaraborgs kommuner minskade i invånarantal 2015 och totalt tappade Skara 36 invånare. Mer än vad Gullspång och Karlsborg, de två andra kommunerna som tappade invånare, minskade i invånarantal tillsammans.

Selma är en av alla ungdomar som bor i Skara och enligt henne fattas det saker som gör att man slipper åka till dem större städerna i området.

— Man kanske behöver typ ett köpcentrum så man slipper åka till Skövde, säger Selma.

En annan Skarabo som jag träffar tycker att det bland annat är nedläggandet av stora arbetsgivare som gör att folk lämnar staden.

— Se till att bättra på livet i centrum, det är ju dött, tomma lokaler överallt och slakteriet är nedlagt. 

Den gemensamma nämnaren mellan dem jag träffar är att det saknas saker att göra i Skara. Men trots detta så bor de kvar och för Caroline Jonsson handlar det om att stadga sig.

— Jag tror att det är för att jag har min familj här och skaffat barn och då blir man mer med sin familj. Man kanske inte har det behovet av storstadslivet som man hade när man var yngre, säger Caroline Jonsson.


Befolkningsförändringar i Skaraborgs kommuner

Skövde: +421
Falköping: 
+326
Lidköping: 
+248
Töreboda: 
+221
Mariestad:
+122
Tibro: 
+116
Hjo: 
+98
Götene: 
+80
Vara: 
+65
Tidaholm: 
+52
Essunga: +52
Grästorp: +14
Gullspång: -11
Karlsborg: -22
Skara: -36

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista