Camilla och sonen Alvin, som nu är drygt åtta månader gammal.
1 av 2
Camilla och sonen Alvin, som nu är drygt åtta månader gammal.
Eftersom han inte kan svälja får han mat via en kateter.
2 av 2
Eftersom han inte kan svälja får han mat via en kateter.

Sjukhuset stack hål på hans matstrupe - familjen lever med ständig oro

1:43 min

En hjärtoperation av för tidigt födde Alvin från Skövde gick snett. Under operationen stack personalen hål på hans matstrupe - en skada som kunde kostat honom livet.

Nu lever föräldrarna i ständig rädsla för att han ska kvävas eftersom han saknar känsla i svalget och inte kan svälja.
Mamma Camilla Albinsson berättar:

– När de skulle kolla hjärtat, att allt såg bra ut, så gick man ned med ett ultraljud via strupen. Men då gjorde man hål på strupen istället. Det kunde gått riktigt illa där och då, man var inte säker på att det skulle gå vägen.

Alvin har haft en tuff start i livet. Vid tre månaders ålder fick han genomgå en hjärtoperation som alltså slutade med att man stack hål på matstrupen. Den syddes igen snabbt, men han har idag ingen känsel i svalget. Det gör att oron för att han ska kväva sig själv är stor, föräldrarna får sova i skift.

– I och med att han kräks så mycket, framförallt nu när han är förkyld, så måste vi ha koll. Det blir fel eftersom han inte kan svälja ordentligt.

Alvin kan ännu inte äta på vanligt sätt utan får mat via en så kallad peg som opererats på magen.

Det råder delade meningar mellan sjukhuset och familjen om problemen med svalget beror på hjärtoperationen eller den punkterade matstrupen.
Drottning Silvias sjukhus i Göteborg,där operationen utfördes, har i alla fall anmält sig själva enligt Lex Maria som en "allvarlig vårdskada" och Alvins föräldrar har anmält till Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi vill få en förklaring, och så vill vi att ingen annan ska behöva drabbas, för det här är en fruktansvärd sak att gå igenom.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista