Flygtornet på Lidköping Flygplats är nedsläckt. Foto: Linnéa Frimodig
Flygtornet på Lidköping Flygplats är nedsläckt. Foto: Linnéa Frimodig

Verksamheten på Lidköpings flygplats ses över av politikerna

1:18 min

Lidköpings politiker planerar nu att utreda flygplatsens framtida verksamhet. Det genom att se över bolagsordningen och ägardirektiven.  

"Lägg ner Lidköpings flygplats", så ser ett medborgarförslag ut som under hösten kom till kommunens politiker, från en invånare som menar att skattepengar kastas bort på flygplatsen.

Innan dess hade P4 Skaraborgs granskning visat att den kommunala flygplatsen får två till fyra miljoner varje år i ett utvecklingsbidrag, det trots att det i stort sett inte finns någon verksamhet där. 

Planerna på att slå ihop flygplatsen med Skövdes flygplats fick läggas ned efter granskningen, då det inte längre fanns någon politisk majoritet. 

– Just bolagsordningen för flygplatsen stämmer inte med den trafik som finns där idag.

När den årliga prövningen av kommunens bolag gjordes visade sig att flygplatsen inte levde upp till de krav som finns på kommunala bolag, berättar Monika Andersson, hållbarhetsstrateg i Lidköpings kommun.

– Just bolagsordningen för flygplatsen stämmer inte med den trafik som finns där idag. I bolagsordningen står det att flygplatsen ska verka för reguljär flygtrafik. Idag är flygplatsen endast öppen för privat flygtrafik. Därför bör man se över bolagsordningen. 

Politikerna förväntas nu svara på medborgarförslaget med att det planeras en genomgång av bolagsordningen.

Sen är det upp till politikerna att ta ställning till när det ska ske, förklarar Monica Andersson.

– De har fått information om behovet av en sådan översyn. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista