Götenepolitikern körde av vägen vid Holmestad
1 av 3
Götenepolitikern körde av vägen vid Holmestad Foto: Polisen
Anders Månsson. Foto: Tomas Ek / Sveriges Radio
2 av 3
Anders Månsson, Götene Framtid, är förste vice ordförande i kommunstyrelsen Foto: Tomas Ek / Sveriges Radio
kommunpolitiker körde av vägen vid Holmestad Foto: Räddningstjänsten
3 av 3
Biltaket fick klippas upp för att få ut bilföraren Foto: Polisen

Götenepolitiker ljög i domstol

2:18 min

Götene Framtids partiledare, Anders Månsson, har lämnat falska uppgifter i polisförhör och i domstol. Månsson råkade ut för en singelolycka och dömdes för vårdslöshet i trafik.

Anders Månsson, välkänd lokalpolitiker i Götene och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, menar att olyckan förra våren berodde på akut sjukdom men medger samtidigt för P4 Skaraborg att han farit med osanning när han under rättsprocessen hävdat att han väjt för en katt. 

Nu överklagar han tingsrättens fällande dom till Göta hovrätt.

- Jag vill få prövat om man får bli sjuk eller inte när man kör bil, om det är ett brott i Sverige att man blir sjuk när man sitter i en bil, säger Anders Månsson till P4 Skaraborg.

I överklagandet beskriver Anders Månsson sin sjukdom som yttrar sig i plötsliga attacker och han uppger att han har fått en diagnos som lyder "akut sarkoidos". Han tuppade plötsligt av bakom ratten på väg hem från jobbet, skriver han till hovrätten, och detta var orsaken till att han körde av vägen.

Olyckan inträffade på en länsväg vid Holmestad i april i fjol. Bilen skar ut i vägrenen, fick sladd över vägbanan och voltade flera varv ut på en åker. Räddningstjänsten fick klippa upp biltaket för att få ut Månsson.

När Månsson dömdes i tingsrätten för en månad sedan till 4 500 kronor i böter för vårdslöshet i trafik valde tingsrätten att gå på det han sa till en polis i ambulansen på väg från olycksplatsen - nämligen att han flera gånger nickat till och sedan somnat bakom ratten.

Nu när Månsson överklagat domen framkommer det också att han kommit med påhittade uppgifter både i polisförhör och inför domstolen.

Jag försökte styra undan.
Jag har för mig det var en katt.

P4 Skaraborg har tagit del av när åklagare Jennifer Hasselroth förhörde honom i tingsrätten:
- Det har kommit ett djur säger du, varifrån kom det?
- Det kom från vänsterkanten, jag försökte styra undan...
- Och vad var det för djur då?
- Jag har för mig det var en katt.

Idag medger kommunpolitikern Anders Månsson att han hittade på. Han hade fått tips från bekanta att han skulle säga att han väjt för ett djur för att slippa undan böter, ett råd som han idag ångrar att han följde. 

- Det var ju det tipset jag fick från alla inblandade, alla närstående. Men jag går inte in på det för jag vill inte hänga ut folk, säger Månsson.

När P4 Skaraborg ställer ytterligare frågor om varför han ljugit för polis och i domstol så blir det tyst i telefonen och därefter gör sig kommunpolitikern Anders Månsson oanträffbar.

Månsson har inte gjort sig skyldig till något brott i och med att han lämnade osanna uppgifter i domstol. Eftersom han var åtalad så hörs han inte under ed och kan därför inte straffas juridiskt.

Anders Månsson som leder det lokala partiet Götene Framtid är förste vice ordförande i kommunstyrelsen och partiet styr tillsammans med Socialdemokraterna i Götene. Månsson är även ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista