Foto: Sten Lillieström/Sveriges Radio
Foto: Sten Lillieström/Sveriges Radio

Vara konserthus konferensrabatter konkurrerar inte med näringslivet

1:16 min

Att Vara konserthus lämnar kraftiga konferensrabatter till kommunens förvaltningar och bolag snedvrider inte konkurrensen med näringslivet. Det visar en intern utredning som i dag presenteras för politikerna.

Trots att Svenskt Näringsliv och flera lokala företagare kritiserat kommunen för att vara inne och klampa på deras område så visar Vara kommuns utredning att ingen av deras verksamheter eller bolag konkurrerar med privata näringslivet. 

I höstas kunde P4 Skaraborg avslöja att det kommunala bolaget Vara konserthus, lämnar halva priset på konferenser till kommunens förvaltningar och bolag samt ideella föreningar och organisationer i kommunen.

Fakturor visade att till exempel bildningsnämnden betalade 8250 kronor för att hyra stora salen en heldag, mot ordinarie hyra på 19 000 kr.

Och kritiken lät inte vänta på sig.

Svenskt näringsliv och några av traktens företagare menade att man inte konkurrerade på samma villkor och Varas egen näringslivschef ansåg att rabatterna snedvrider konkurrensen.

Kommunalrådet Fredrik Nelander, kunde inte garantera att skattepengar subventionerar rabatterna och han tillsatte en utredning.

P4 Skaraborg har läst utredningen som idag presenteras för politikerna.

Det finns ingenting som tyder på att Vara konserthus konferensverksamhet snedvrider eller hämmar konkurrensen.
Rabatten går att jämföra med en subvention från bolaget till kommunen, vilket är tillåtet, skriver kommunjurist Christoffer Jensen i utredningen, han vill inte ställa upp på någon intervju.

Han skriver också att det inte framkommit något som tyder på att bolaget tar ut lägre priser på grund av att de får stöd av kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista