Kristian Johansson, biträdande chef på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. Foto: Linnéa Frimodig/ Sveriges Radio
Kristian Johansson, biträdande chef på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland tycker att kommunen ska bli bättre på att skapa förutsättningar för privata aktörer. Foto: Linnéa Frimodig/ Sveriges Radio

Svenskt Näringsliv kritiserar Vara kommuns utredning

1:39 min

Vara kommuns utredning som visar att ingen av deras bolag eller verksamheter konkurrerar med privata näringsidkare, lämnar en del att önska. Det menar Kristian Johansson, biträdande regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.

Kristian Johansson, som själv haft kontakt med många företagare i Vara, menar att företagarperspektivet helt saknas i Vara kommuns utredning kring konkurrerande verksamhet.

– Jag håller inte med Vara kommun, jag tycker det finns ett problem när företagen upplever att kommunen tränger undan privata företag.  

Kristian Johansson menar att företagarna själva borde bjudits in att delta i utredningen istället för att endast luta sig mot lagen.

– Att man frågar företagen varför de tycker att det är ett problem. Istället för att se vad som är exakt lagligt. Det finns många gånger en gråzon här. Det finns ingen som tjänar på att kommunen är en motspelare. 

Han är också kritisk till att kommunens utredning inte tar upp det faktum att Vara konserthus lämnar halva priset till ideella organisationer och föreningar och vad det innebär för konkurrensen med näringslivet.

– Då har man helt olika spelregler. Kommunen har i grunden möjlighet att subventionera priser på konferenser på ett annat sätt än privata företag. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista