Lina Hegerius framför entrén vid Skövde Högskola.
Lina Hegerius jobbar just nu som förskolelärare i Uppsala. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.

Manlig dominans i barnvisor och ramsor

2:43 min

Lina Hegerius tilldelas Högskolan i Skövdes mångfaldsstipendium för sitt examensarbete "Barnramsor ur ett genusperspektiv", där hon bland annat lyfter fram en mansdominans inom barnvisor.


Lina Hegerius studerade tidigare på magisterprogrammet i pedagogik på just  Högskolan i Skövde. I sitt examensarbete konstaterar hon att det råder manlig dominans i flera ramsor och sånger.

Jämställdhet har länge varit något som legat Lina Hegerius varmt om hjärtat och just därför valde hon ämnet.

– Problematiken är att i en stor del av barnsånger och ramsor är det manlig dominans i dem mest förekommande sångerna och upprätthållande av heteronormen, i och med att det är antaget att det är en mor och en far oftast som familjeförsörjare, säger Lina Hegerius.

Som exempel nämner Lina Hegerius Elsa Beskows klassiska barnvisa "Råttmor kokar te" där mamman kokar te och pappan bestämmer om barnen ska få ost. Men även om hon ser att visorna inte är korrekta i ett genusperspektiv tycker hon inte att man ska ta bort visorna.

– Jag tycker absolut inte att man ska ta bort dem här ramsorna i stor mån, för det finns samtidigt ett kulturarv som vi, enligt läroplanen, ska förmedla till barnen från generation till generation, säger Lina Hegerius.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista