Kocken Mattias Hägg i studion med en knöl färsk ingefära i handen. Foto: Margareta Lilja/Sveriges Radio
Kocken Mattias Hägg med en knöl färsk ingefära. Foto Margareta Lilja/Sveriges Radio

Färsk ingefära kan lindra i förkylningstid

"Den är oerhört rik på antioxidanter"
0:53 min

Kocken Mattias Hägg ger sina bästa tips om färsk ingefära, en ört som både kan hålla ordning på magen och lindra förkylningen.

Det är en perfekt knöl att stoppa i shoppingkorgen i förkylningstider. Mattias Hägg tipsar om hur du ska tänka när du köper ingefära.

Dels ska du leta efter en knöl som är tyngre än vad den ser ut. Det skall heller inte finnas några gröna "ögon". 

Var inte rädd för att pröva dig fram när du vet vad du vill använda ingefäran till. Lite ingefära i varmt citronvatten och lite honung är till exempel lindrande.

– Den är oerhört rik på antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper, säger Mattias Hägg.

Dessutom är det bra mot gaser i magen. 

Om du vill frysa in ingefäran är det bra att dra av skalet med hjälp av en sked innan. Det är lättare att riva fryst ingefära än normaltempererad. Den håller sig dessutom länge i frysen. 

Shot med ingefära

Ingefära
Ingefära.

200-300 g ingefära
1 liter vatten
1/2 dl flyt. honung
2 citroner, saften

Gör såhär:
Skölj noga och riv ingefäran grovt på rivjärn, behöver inte skalas. Läggs i vattnet och kokas under lock 20 min.
Silas av, tillsätt honung, rör tills det löst sig. Låt svalna till rumstemperatur.
Pressa citronerna och rör ner i ingefärsblandningen. Sila av igen med finmaskig sil.
Häll på flaska med kork. Förvara i kylskåp. Ruska om innan det ska drickas. Obs! Väldigt starkt prova med lite först. Kan med fördel blandas med vatten.

Tips från vår lyssnare Kerstin Fogelgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".