Flyktingar i Malmö
Antalet asylsökande väntas minska under 2016 jämfört med 2015. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

80 000 asylplatser ska upphandlas

1:23 min

Inom kort inleder Migrationsverket en upphandling om 80 000 platser för asylsökande. Det blir den största upphandlingen på flera år.

– Dels handlar det om de platserna vi har i dag, dels handlar det om att vi kan behöva fler platser, säger Tolle Furugård som är beredskapsansvarig för boendefrågor på Migrationsverket.

Han förklarar också att det finns en hel del säsongsplatser i semesterbyar och liknande som Migrationsverket inte har tillgång till under sommarperioden och som behöver ersättas.

Det handlar alltså både om nya platser och om att förnya kontrakten man i dag har med olika asylboenden. Enligt uppgift till P4 Skaraborg handlar det om 80 000 platser, men det vill inte Tolle Furugård bekräfta. Däremot säger han att den här upphandlingen troligen är den sista på överskådlig tid.

Orsaken är att prognosen för 2016 är betydligt lägre än i fjol.

– Det är bedömningen och förhoppningen, säger Furugård. 

2015 sökte 160 000 människor asyl i Sverige, i år tror man antalet sjunker till mellan 70 000 och 100 000.

Den här upphandlingen inleds inom ett par veckor och pågår i någon månad. Det innebär att företag som planerar för asylboende måste vara med på vårens upphandling annars lär de inte få någon mer chans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista