Björn Hurtig hos P4 Sjuhärad
1 av 2
Advokaten Björn Hurtig berättar i P4 Sjuhärad om sitt arbete med att försvara kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: Therése Eriksson
Paolo Macchiarini
2 av 2
Paolo Macchiarini Foto: Lorenzo Galassi/AP
BORÅS

Björn Hurtig försvarar Macchiarini

Det blir boråsadvokaten Björn Hurtig som får försvara skandalomsusade stjärnkirurgen Paolo Macchiarini som nyligen fick sparken från Karolinska Institutet.

– Han mår extremt dåligt just nu, säger Björn Hurtig om sin klient som befinner sig utomlands i väntan på resultatet av polisens förundersökning.

– Han har haft ett gott syfte, bara velat hjälpa människor, nu är han skandaliserad och uthängd i hela världen. Det är vad han säger till mig, säger Björn Hurtig.

Boråsadvokaten har bråda dagar. Nyligen sa han ja till att ta över försvaret av Lisa Holms livstidsdömde mördare Nerijus Bilevicius.  Han försvarar också den man med IS-koppling som dömdes till livstids fängelse i Göteborg, bland annat efter en filmad halshuggning. När det gäller Macchiarini så var det kirurgen själv som kontaktade Hurtig.

– Han och andra närstående begärde mig, och jag sa ja.

– Jag vill poängtera att han inte delgivits misstanke om brott än, men han vill försvara sig och har sagt sig beredd att ställa upp på förhör.

Imorgon ska Hurtig träffa sin klient via Skype för att börja dra upp riktlinjerna för försvaret. En av huvudspåren kommer att bli KI:s ansvar för det som hänt.

– De har ett ansvar för att de har låtit honom jobba där, det tycker jag är en viktig bit, säger Björn Hurtig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista