Boken Olof Palme och Sydafrika. Foto: Camilla Milton P4 Skaraborg
Boken Olof Palme och Sydafrika. Foto: Camilla Milton P4 Skaraborg

Palmemordet: Flygares Sydafrikaspår fortfarande hett

1:06 min

Chefen för polisens Palmegrupp sa på en pressträff i dag att "Sydafrikaspåret" fortfarande är hett. Detta bygger delvis på Lidköpingsbon Sten Flygares efterforskningar.

Kriminalkommissarie Dag Andersson som är chef för spaningsgruppen gällande mordet på Olof Palme sa  alltså under en pressträff för en stund sen att Sydafrikaspåret är ett spår som man fortfarande arbetar aktivt med.

– Det går i stort sett ut på att det är den sydafrikanska underrättelsetjänsten som mördat Olof Palme. Motivet ska vara Palmes internatienellt uppmärksammade kamp mot landets apartheid-regim, säger Dag Andersson.

Utredarna har den senaste tiden fått information som gör att de vill gå vidare. Vid pressträffen i dag visade Palmegruppen upp ett foto som togs på Arlanda flygplats dagen efter mordet. Den ena mannen som syns på bild är den man som Lidköpingsbon Sten Flygare sett på ett hotell i Stockholm veckan innan mordet på Olof Palme, och som du kan läsa mer om via länken här nedanför.

– Här finns det misstankar att de här två männen ska vara två agenter från Sydafrika. Vi har tyvärr inte fått någon identifikation på vilka de här två personerna är. Därför tar vi nu tillfället i akt att gå ut med detta. Det här skulle ge en viss klarhet om vi fick veta vilka de är, säger Dag Andersson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista