En volvo står och provar bromsar hos en bilprovare.
Clear Car fick tillbaka sitt tillstånd att besiktiga bilar. Foto: Anders Wiklund / TT

ClearCar får öppna igen efter beslut i Förvaltningsrätten

Besiktningsföretaget Clearcar kan återuppta sin verksamhet, som stoppades i går. 

TT skriver att Förvaltningsrätten i Jönköping  i dag beviljat så kallad inhibition, vilket innebär att beslutet om att dra in Clearcars tillstånd för fordonsbesiktning tills vidare inte ska gälla.

Clearcar har 81 besiktningsstationer i landet, men fick i går sitt tillstånd indraget av kontrollmyndigheten Swedac. Enligt Swedac har Clearcar inte följt kraven som ställs från Transportstyrelsen.

I Skaraborg finns Clearcar i bland annat Lidköping, Falköping, Tibro och Götene.

– Vi står fast vid vår bedömning att det finns klara skäl att dra in tillståndet, säger Tomas Holm, chef för fordonsenheten vid kontrollmyndigheten Swedac.

Nu ska ärendet slutligt avgöras i rätten. Det lär dröja ett antal veckor eller månader. Förvaltningsrätten beslut ska ses som ett kvitto på att juristerna menade att företagets kommersiella intressen vägde tyngre än de skäl som myndigheten anförde.

Med andra ord; Clearcar skulle troligen gå omkull om man tvingades hålla stängt under den tid beredningen i Förvaltningsrätten pågår.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista