Yvonne Kärnheim Bengtsson är polisfackets ordförande i Skaraborg. Foto: Privat
Yvonne Kärnheim Bengtsson är polisfackets ordförande i Skaraborg. Foto: Privat

Flyktinglarm vanligare i Skaraborg

"De flesta boendena ligger ju på landsbygden"
1:43 min

Polisen i Skaraborg har betydligt fler händelserapporter som hänger ihop med asylboenden och flyktingsituationen än vad övriga Västsverige har.

Sju procent av händelserapporterna hänger ihop med detta - vilket kan jämföras med både riket och Västsverige där andelen ligger på måttliga en procent.
Yvonne Kärnheim Bengtsson är ordförande för polisfacket i Skaraborg:

– Det är ju på landsbygden som de flesta boendena placerats. Det gör att det syns mer hos oss än i till exempel storstäderna.

Ofta är det så att när polisen larmas så är inget brott begånget. Det handlar till exempel om konflikter som av resursskäl eller andra orsaker inte kan lösas av till exempel Migrationsverket eller personalen på asylboendena. Därför får polisen lägga stora resurser på att lösa situationer som alltså inte är polisens ansvar:

– Jag förstår att det kan bli frustration, när människor bor trångt och flyttas runt så blir det konflikter. Men den typen av ärenden får vi ibland åka på, säger Yvonne Kärnheim Bengtsson.

Polisen har nyligen publicerat statistik som visar att ungefär en procent av alla händelserapporter från oktober till och med januari kan kopplas till den senaste tidens asyl- eller flyktinginvandring. Här är siffran alltså sju procent, vilket får effekt i ett område som Skaraborg:

– En vanlig eftermiddag har vi fem till sex polisbilar att disponera över hela Skaraborg. Det är klart att det här tar en del av våra redan dåliga resurser, menar hon.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".