Mjölkbonde i sin ladugård.
Livet som mjölkbonde kan vara hårt. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nu finns psykhjälp för mjölkbönderna

1:56 min

LRF startar nu en kristelefon där uppgivna mjölkbönder erbjuds bland annat psykologhjälp. Det här efter att prognoserna för den svenska mjölkmarknaden är fortsatt dystra.

– När man arbetar mycket och har en pressad ekonomi. Då behöver man ibland hjälp med att reda ut sina tankar och prioriteter. Det är väl det en psykolog kan göra i första hand, säger Helena Jonsson som är förbundsordförande i Lantbrukarnas Riksförbund.

Vad säger du om att ett sådant här behov finns?

– Det är jättetråkigt. Alla de här personerna är företagare och de lägger ner så otroligt mycket av sina liv i gården, och det sliter.

Motgångarna kommer slag i slag för den som satsar på att överleva som mjölkbonde. Efterfrågan från Asien har avstannat, Ryssland har stoppat sin mjölkimport som svar på EU:s sanktioner - ett EU som sedan tidigare lyft mjölkproduktionstaket vilket lett till ökad konkurrens - och dessutom ökar kostnaderna generellt för mjölkproduktion.

Nyligen har Arla också gjort försök att skärpa sina regler för medlemmar som vill sälja till fler mejerier. Något som fått konkurrensverket att inleda en stor utredning.

Förutom psykologhjälp kommer också finansiell rådgivning att erbjudas LRF:s medlemmar via telefontjänsten. Helena Jonsson vill inte säga att den så kallade mjölkkrisen fördjupats - men vid det här laget hade många hoppats att en vändning skulle komma.

– Det är ju det att vi inte riktigt ser slutet på den än. Det gör att vi ser ett behov av att göra ytterligare saker, men det här är inte det enda vi gör, säger Jonsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista