Klas Friberg och ett pågående inbrott i en villa. Foto: Adam Ihse och Jonas Ekströmer/TT.
Foto: Adam Ihse och Jonas Ekströmer/TT.

Grova våldsbrott ledde till färre utredda stölder

1:51 min

Den omfattande grova våldsbrottsligheten i Västsverige i fjol ledde till att polisen i regionen tvingades prioritera ner vardagsbrotten. Det säger Klas Friberg som är regionpolischef i region Väst.

– Vad vi kan konstatera när vi ser tillbaka på 2015 är att vi i vår region Väst har drabbats av ett stort antal grova våldsbrott med dödligt våld, framför allt inom den organiserade brottsligheten. Det är brott som är mer svårutredda än när det sker i till exempel familj- eller vänskapsrelationer, säger regionpolischef Klas Friberg.

Klas Friberg nämner skjutningen på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg då två personer avled och flera skadades, trippelmorden i Uddevalla och morden på skolan Kronan i Trollhättan. Det skedde också en bilsprängning på Hisingen där fyra personer avled och flera andra grova våldsbrott.

Utöver ordinarie personal som blev låsta vid de här utredningarna kallades även 30 extra utredare in från regionen, och då blev annat lidande.

– De har vi tagit från våra polisområden och de har gjort ett fantastiskt bra jobb, men de har också lämnat sina vardagsuppgifter lite mer och då är det mängdbrotten som har minskat i utredningsresultatet i vår region, säger Klas Friberg.

Framför allt trafikbrott, narkotikabrott och stölder prioriterades ned. Hur mycket har polisen inga siffror på, men enligt Klas Friberg så pass mycket att det fick negativa konsekvenser för utredningsresultatet även på nationell nivå.

– Vår region står för ungefär 20 procent av den totala verksamheten i Sverige och med så många inkommenderade för att hantera de här grova brotten så påstår jag att det har påverkat utredningsresultatet inte bara i region väst utan även på nationell nivå.

Är det logiskt att tänka så?

– Ja, det tycker jag. Det är personer med stor kompetens som vi har använt och som producerar mycket i vardagen när det gäller mängdbrottslighet, säger Klas Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista