Skövdes konstchef Thomas Oldrell.
1 av 4
Skövdes konstchef Thomas Oldrell. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Illustation av hur Land arkitektur tänker sig att torget ska se ut framöver. Det är fler träd, fler sittplatser och Livets brunn har ersatts av en annan vattenutsmyckning.
2 av 4
Så här tycker Land arkitektur att Hertig Johans torg ska se ut om några år. Foto: (illustration) Land arkitektur.
Skiss över Hertig Johans torg och Kyrkparken.
3 av 4
Skiss över Hertig Johans torg och Kyrkparken. Foto: (illustration) Land arkitektur.
Illustration över torget från andra hållet.
4 av 4
Illustration över torget från andra hållet. Foto: (illustration) Land arkitektur.

Skövdes konstchef utmanar känt konstverk

"Är det med Livets brunn som vi vill symbolisera Skövde ur ett konstnärligt perspektiv?"
1:37 min

Skövdes konstchef Thomas Oldrell tycker att det skulle vara spännande att låta ett annat konstverk inta platsen på torget.

Hertig Johans tog ska rustas upp. Nyligen kunde Skaraborgs Allehanda berätta att Land Arkitektur vunnit upphandlingen och att Livets brunn i förslaget ersatts med en nättare vattenutsmyckning där några vattenstrålar ser ut att komma upp från marken.  

– Ja, jag såg förslaget i tidningen och tycker att det är skit. Livets brunn är en del av Skövde. De där vattenstrålarna som skulle vara där istället såg så taniga ut, säger en man i 70-årsåldern och kvinnan som sitter bredvid honom nickar instämmande:

– Livets brunn ska vara kvar.

Skövdes konstchef Thomas Oldrell är inte lika säker på sin sak:

– Livets brunn visar stämningen i Skövde strax efter andra världskriget. Det skulle vara kul att se vad det är för bilder som man får av Skövde idag. Man kan också ställa sig frågan om det är med Livets brunn som vi vill markera och symbolisera Skövde ur ett konstnärligt perspektiv?   

Livets brunn har debatterats eftersom en av statyerna i den, Våldet, idag kan tolkas som kvinnoförnedrande. Våldet visar en naken man som piskar en hukande kvinna.

Det finns också de som tycker att Livets brunn är i vägen på torget, medan andra tycker att den är en utmärkt samlingsplats. I samband med mordet på Lisa Holm, blev det också en plats för blommor och ljus.

Men ännu är ingenting bestämt, förslaget ska arbetas vidare med. Kanske blir brunnen kvar, kanske flyttas den en bit eller till någon helt annan plats i stan, säger Thomas Oldrell:

– Jag ser inget scenario framför mig där Livets brunn inte är en del av Skövde, men var den står tycker jag kan vara en öppen fråga.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".