Flyktingboende med polisbil
Foto: Linn Malmén / TT

Kod 291 finns kvar året ut

1:23 min

Polisens särskilda insats med anledning av den stora flyktingströmmen är över. Men ändå kommer polisen att fortsätta året ut med att öronmärka flyktingrelaterade händelser.

Detta handlar dels om att migrationsrelaterade brottsanmälningar taggas med ordet "Alma" i polisens system. Samma sak gäller den märkning av händelser som kopplas till migration, som kodas med R291.

Allt det här bottnar i den särskilda insatsen Alma, som polisen drog i gång i höstas i samband med de stora flyktingströmmarna till Sverige. För polisregion västs del är Alma avslutad, men märkningen kommer att fortsätta året ut, berättar kommissarie Martin Staxäng som var stabschef i den här särskilda insatsen.

Orsaken är helt enkelt att behovet finns kvar och att man har lättare att förebygga brott tack vare de här sökbara koderna.

– Man får en lägesbild över vilken typ av ordningsstörningar det är. Var är ordningsstörningarna? Mellan vilka är ordningsstörningarna? Var sker anmälningarna? Vilken typ av anmälningar är det? Det är först då du kan se hur vi kan förebygga det här, säger Martin Staxäng.

Han säger att det här redan lett till direkta åtgärder. Till exempel har ett flyktingboende ändrat sina rutiner vid matbespisningen på grund av vad polisen sett i sin statistik.

– Det pågår ett arbete från regionledningen mot externa samverksansaktörer, där vi främst jobbat mot länsstyrelsen i Västra Götaland och i Halland, säger Staxäng.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista