Larz Eidwall
Räddningsledare Larz Eidwall. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

En befaras drunknad norr om Gullspång

Räddningsledaren: "Vi har gjort vad vi har kunnat"
2:13 min

Två män har gått igenom isen i närheten av Visnums-Kils kyrka i Kristinehamns kommun. En av männen befaras ha drunknat. Räddningstjänsten har avbrutit insatsen.

En person har förts, kraftigt nedkyld, med ambulans till sjukhus. 

– Jag vet att han hade legat i vattnet i cirka 45 minuter. Han var inte vid medvetande, säger Larz Eidwall, räddningsledare.

Den andre mannen saknas fortfarande och befaras ha drunknat. En tredje person befann sig på platsen men gick aldrig igenom isen utan kunde istället larma SOS.

– Just nu letar vår personal från ytläge med båthake och försöker känna in under iskanten så gott det går. Vi har inga dykmöjligheter, säger Henrik Winkler, räddningschef i beredskap på Bergslagens räddningstjänst till P4 Värmland vid kvart i tolvtiden. 

Larmet kom vid tiotiden på förmiddagen, då hade räddningstjänsten svårt att lokalisera var olyckan inträffat. Strax efter 11-tiden var Kustbevakningen på väg till platsen med en helikopter men var tvungna att vända på grund av den dåliga sikten.

Vid kvart över tolv meddelade polisen att räddningstjänsten avbrutit sökinsatsen och ärendet hanteras nu polisiärt.

– Vi har gjort vad vi har kunnat, säger Larz Eidwall.

Polisen försöker att få tag i dykare för att fortsätta sökandet efter mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".