Bert Karlsson framför Stora Ekeberg. Foto: Cristian Ölund/P4 Skaraborg Sveriges Radio
1 av 2
´Foto: Cristian Ölund/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Qazim kom från Irak till Sverige och Skara. Han upplever lugn och ro på det lilla boendet.
2 av 2
Qazim kom från Irak till Sverige och Skara. Han upplever lugn och ro på det lilla boendet.

Bert Karlsson: Vi har tillräckligt med personal

5:20 min

Polisen får ofta rycka ut till asylboenden för att lösa problem som egentligen inte handlar om brott. Det gör att man inom polisen frågar sig om asylboendeföretagen har för låg bemanning.

Men företagaren Bert Karlsson håller inte alls med om det:

– På våra boenden har vi tillräckligt med folk, egentligen mer personal än vad Migrationsverket kräver.

Att driva asylboende är en lönsam verksamhet. Företagen borde kunna ha mer personal så att inte polisen ska behöva lösa konflikter som egentligen borde hanteras på boendet?

– Det kan säkert finnas de som tullar på bemanningen, men det gäller i alla fall inte oss, svarar Karlsson.

Flera - bland andra Bert Karlsson - menar att den tuffare hållningen på senare tid gentemot migrationen har ökat pressen på de som bor på asylboenden. Det har i sin tur gjort att konflikter lättare uppstår.

Nabil kom från Syrien till Sverige ungefär samtidigt som regeringen gjorde ett utspel med innebörden att 80 000 asylsökande får räkna med att åka hem framöver.

– Det var ett utspel som skakade om. Men jag bestämde mig för att inte låta mig påverkas negativt, jag tror inte att Sverige kommer att massdeportera människor.
Vi träffar också Qasim Al-Shuwaili som flytt från Irak till Sverige och som kom hit för några veckor sedan. Han lyfter fram två saker som har betydelse i sammanhanget:

– Ju större asylboende, desto mer ökar risken för olika konflikter. Dessutom är det så att anläggningar som ligger en bit utanför städerna gör att man lätt blir isolerad.

Själv är han lyckligt lottad, tycker han, som bor inne i Skara tätort. Det gör att det är lätt att ta sig ut på staden, gå på gymmet till exempel och hålla sig sysselsatt. Med hjälp av svenska kyrkan läser han också svenska.
Hela diskussionen om polisens larm är han på behörigt avstånd från.

– Jag ser det som att jag fått en ny chans i livet, menar han.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista