Eva Lindhusen Lindhé
Smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé. Foto: Adam Hultfeldt/Sveriges Radio.

Fler fall av tuberkulos

1:25 min

Fallen av lungtuberkulos har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. I Västra Götaland registrerades 152 fall förra året.

Ökningen av tuberkulos beror på de senaste årens flyktingströmmar med människor från länder där det är vanligt.

Det är en sjukdom som många har fått i unga år och som sedan kan ligga vilande i kroppen, men bryta ut under svåra situationer, som vid krigsflykt.

Och i Västra Götaland är det fler fall än vad det brukar vara enligt biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen Eva Lindhusen Lindhé.

– Där vi ser smitta det är närkontakter till de som har lungtuberkulos, det är den enda form av tuberkulos som smittar. De andra formerna är osmittsamma.

Och risken att smittas är minimal. 

– Vi ser inga fall när man råkar passera någon på gatan eller sitter i samma buss, det är inte det vanliga, utan man får andas samma luft under lång tid för att smittrisken ska öka, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Hon tycker inte att vi ska oroa oss, men däremot uppmanar hon sjukvården att vara uppmärksam. 

– Fortfarande är det tyvärr så att en del personer som kommer med smittsam lungtuberkulos har fått ett par antibiotikakurer innan via sjukvården, där man borde ha misstänkt tuberkulos. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista