"Emma" föll offer för nätpedofil Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
1 av 2
Brotten som nätpedofilen utsatte "Emma" för har satt djupa spår Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
sms från nätpedofil Foto: polisens förundersökning
2 av 2
Sms som nätpedofilen skickat till offrets närstående Foto: Polisens förundersökning

Hovrättens skärpta dom mot nätpedofilen viktig för offren

2:02 min

 De blev skärpt straff i  Svea hovrätt för den 29-åring från Husby som fälldes i tingsrätten i landets största pedofilhärva där han utsatt 65 unga tjejer för sexualbrott över internet. En lättnad för många av offren. P4 Skaraborg har pratat med mamman till en av flickorna som är från Skaraborg.

- Jätteskönt att det äntligen är över. Det har varit långa år så det är ett avstamp på ett vis, säger mamman. 

Hennes dotter fick en första kontakt med nätpedofilen när hon var 13 år. Det slutade med att flickan utförde grova sexuella handlingar på sig själv framför webkameran som mannen filmade av och när hon ville avbryta kontakten spred han filmerna via facebook.

Nu är dottern 20, och det är alltså först nu som de kan känna att de åtminstone kommit till en punkt för själva rättsprocessen. I det här fallet har också Svea hovrätt ansett att några av brotten hon utsatts för var grova medan tingsrätten bedömde dem som brott av normalgraden. Mamman igen:

- Jätteviktigt att min dotter får veta nu att även hovrätten stärkt rubriceringen. Nu får hon innerst inne en känsla att de tycker att det är ett allvarligt brott. 

Nu hoppas mamman och dottern att den här domen kan bana väg för att fler unga tjejer som utsätts av nätpedofiler vågar anmäla brotten:

- Jag tror det finns en maktlöshet att det är ingen idé att anmäla. Nu kanske folk orkar ta steget och ser att det blev en relativt okej dom även om jag tycker straffet skulle varit gånger alla de här tjejerna, säger mamman.

Svea hovrätt höjde straffet från sju år till sju år och nio månader. Mannen, en 27-årig IT-konsult från Husby, har nekat till brott och hävdat att hans dator varit fjärrstyrd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista