Jonas Wahlström och sköldpaddan Trine
Jodå Trine är av den mycket ovanliga arten strålsköldpadda, det slår Skansenakvariets Jonas Wahlström fast.

Jonas Wahlström: Trine är en mycket ovanlig sköldpadda

"När ni sa strålskölpadda tänkte jag att det kan det väl ändå inte vara"
1:34 min

Skansenakvariets Jonas Wahlström trodde knappast att det kunde bo en strålsköldpadda i Hova. Men efter att ha sett bilder på Trine ändrar han sig. Hon är av den mycket ovanliga arten.

När P4 Skaraborg når djurexperten Jonas Wahlström blir han faktiskt riktigt förvånad. Inledningsvis var han tvärsäker på att ägarinnan Kerstin Lyberg Gustafsson gissat fel på arten.

Strålsköldpaddor från Madagarskar är nämligen väldigt ovanliga och utrotningshotade. Det är naturskövlingen på Madagaskar som ställt till det för sköldpaddorna.

Att någon skulle ha en strålsköldpadda hemma såg han därför som osannolikt. Men efter att ha sett bilder på Trine blir han tvungen att ändra åsikt. Trine är en madagaskisk skönhet.

En väldigt fin strålsköldpadda.

– Det är en väldigt fin strålsköldpadda dessutom, säger han.

På Skansen hade man tidigare tre strålsköldpaddor men de har flyttat till Jersey för att delta i ett särskilt avelsprogram för att rädda arten. 

– De har ett annat klimat där och möjlighet att ha sköldpaddorna ute längre, berättar Jonas. Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".