Katarina Jonsson (M) och Silvester Jellinek kallar satsningen historisk. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Katarina Jonsson (M) och Silvester Jellinek kallar satsningen historisk. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Mångmiljonaffären kan bryta mot flera lagar

"Det brukar domstolen aldrig gå med på"
1:35 min

Den påtänkta 45-miljonersaffären mellan Skövde kommun och First Hotel Billingehus kan vara ett brott både mot kommunallagen, konkurrenslagen och även ett brott mot EU:s statsstödsregler.

Lars Bejstam är lektor och docent i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Han varnar för att kommuner måste se upp när man gör affärer med privata företag:

– Det som enligt kommunallagen är otillåtet är om det uppfattas som att kommunen betalar ett överpris, då blir det som ett understöd till företaget.

Lars Bejstam säger att kommunallagen i den här delen är tydlig, vilket även  en kollega till honom tidigare berättat i Skaraborgs Allehanda. Det finns flera exempel på kommuner vars affärer underkänts i domstol för att de  sålt för billigt eller köpt för dyrt i jämförelse med marknadsvärdet:

– Det krävs synnerliga skäl för att kommuner ska få ge individuellt inriktade stöd till enskilda företag, och det brukar domstolarna aldrig godta.

Han har visserligen inga detaljkunskaper i ärendet, men säger att det i vart fall måste finnas en värdering som visar att affären och de 45 miljonerna inte är ett överpris. Någon sådan värdering har  ännu inte presenterats.
Utöver kommunallagen kan affären också vara ett brott mot EU:s statsstödsregler och mot konkurrenslagen:

– Om kommunen  rustar upp bad och skidbacke och annat, och lockar människor till området, så kan det bli ett indirekt stöd för just det företaget som finns i närheten, menar han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".