Kvinnliga föreståndaren på stödboendet poserar i nazistuniform
1 av 2
Här poserar mannens fru i nazistuniform Foto: Privat
Migrationsverkets beslut om flyktingboende
2 av 2
Migrationsverkets beslut angående Fristaden Foto: P4 Skaraborg

Stödboende ville starta flyktingboende - frun poserar i nazistuniform

Migrationsverket: De drar sig till de branscher där det finns pengar
3:01 min

Föreståndaren bakom nedlagda Skara stödboende har starka högerextrema åsikter. Under vintern har han ansökt om att starta upp flyktingförläggning under nya företagsnamn. 

Under vintern har mannen som tidigare drivit Skara stödboende lagt två anbud om att få starta tillfälligt boende för asylsökande, först i företagsnamnet Curant AB och sedan i namnet Fristaden skydds- och stödboende AB.

I anbuden erbjöds Migrationsverket 40 till 50 sängplatser, enligt dokument som P4 Skaraborg tagit del av. 

De drar sig till de branscher där det finns pengar.

- De drar sig till de branscher där det finns pengar, det är väldigt svårt att stoppa dem initialt, säger Ola Andersson som är upphandlingsexpert på Migrationsverket. 

Anbuden gick inte igenom eftersom det fanns tre punkter som verket hade synpunkter på enligt ett beslut från den 23 december. 

- De har lämnat två anbud, först som Curant och sedan som Fristaden. De har gjort missar två gånger fast med olika anbud, förklarar Ola Andersson.

Hur stödboendet skulle kunna husera 50 personer framgår inte av handlingarna. På gården utanför Skara finns det fyra uppställda friggebodar, och en samlingslokal. 

- Innan vi skriver avtal så gör vi en besiktning på plats och då blir det inget avtal om antalet platser de uppger inte stämmer, säger upphandlingsexperten. 

I vår granskning kring stödboendet har vi från en rad av varandra oberoende källor fått berättat hur den manlige föreståndaren uttrycker starkt högerextrema åsikter, något som han själv förnekar bestämt. Här är röster från tidigare reportage:

- Det jag vet är att han är rasist.

- Från dag ett har han pratat om nazisterna, han pratar om hur bra Hitler var och att alla judar och islamister ska bort.  

Uppgifterna förstärks när P4 Skaraborg får del av foton där mannens fru poserar i nazistuniform med hakkorsbindel runt armen.

- När man hör sånt är man oerhört glad att vi inte sitter med ett avtal med det här företaget, säger Ola Andersson. 

Han förklarar att det är anbudslämnaren som själv får intyga att han eller hon bedriver en seriös verksamhet utan att vara på väg in i konkurs, har domar emot sig eller klandrats i sin yrkesutövning.

- Hade de haft alla papper som krävs, då kan man få ett avtal med oss. Så fort vi hör något om motsatsen till våra krav så kontrollerar vi dem givetvis, säger Ola Andersson på Migrationsverket.

Paret som tidigare drev Skara stödboende tillbakavisar flera uppgifter men vill inte medverka i en intervju. Det vill inte heller vd:n för Fristaden. Så här bemöter de våra uppgifter: 

Den 46-årige mannen menar att vår granskning har stor del i att Skara stödboende fick stänga. Han står nu med en anläggning och ett arrende som kostar honom pengar och för att rädda situationen ekonomiskt så hyr han ut till Fristaden skydds- och stödboende AB, förklarar han.

Först medger han att han ansökt om att starta flyktingboende, sedan ändrar han sig och förklarar att han bara hjälpt Fristaden att fylla i anbudet. Han har ingen personlig koppling till Fristaden och vet bara att de planerar någon form av boende.

Vi söker även vd:n och firmatecknaren för Fristaden, en 22-årig man från Sjuhäradsbygden. Han svarar så här i ett sms: 

Jag har ingenting att göra med de människorna annat än att jag hyr själva anläggningen

22-åringen vill inte berätta om sin verksamhet och vill inte medverka i intervju.

Till sist frågar vi ännu en gång paret som förut drev Skara stödboende återigen om mannens högerextrema åsikter och om det någon gång förekommit nazistsymboler eller nazistföremål på boendet. Svaret blir nej. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".