Hockeyspelaren Anton Strålman försöker stoppa en annan spelare.
Anton Strålman stoppar New York Islanders superstjärna John Tavares. Foto: Chris O´meara/TT.
HOCKEY - WORLD CUP

Anton Strålman klar för World Cup

4:12 min

När Rickard Grönborg under onsdagen presenterade de första 16 spelarna som ska representera Sverige i World Cup fanns, som väntat, Tibrokillen Anton Strålman med i den namnkunniga backuppsättningen.

Trots den stora konkurrensen bland duktiga svenska backar i NHL så var det föga förvånande när Tibrofödde Anton Strålmans namn dök upp under förbundskapten Rickard Grönborgs presentation av stommen i Tre Kronors World Cup-trupp.

Det är en dröm som går i uppfyllelse helt enkelt.

World Cup, inte att förväxlas med VM, är ett nygammalt koncept där de olika nationerna har full tillgång till alla sina stora stjärnor eftersom turneringen är innan NHL-säsongen drar igång. Det är helt enkelt den absoluta toppen från de olika länderna som ställer upp i turneringen, vilket gör det extra ärofyllt att bli uttagen.

— Det känns ju såklart väldigt väldigt kul. Det är en dröm som går i uppfyllelse helt enkelt, så är det bara, säger Anton Strålman.

Stor konkurrens på backsidan

Med superstjärnor såsom Erik Karlsson, Oliver Ekman-Larsson och Victor Hedman, för att bara nämna några, så är det en stor konkurrens på backsidan. Något som talangen John Klingberg, som är tvåa i backarnas poängliga, fick känna på när han blev ratad i den första uttagningen, truppen kommer kompletteras med ytterligare sju spelare.

Men trots den hårda konkurrensen så har många sett Anton Strålman som en självklar spelare i den, minst sagt, stjärnspäckade backuppsättningen som ska representera Sverige.

— Jag har väl aldrig någon gång tänkt att jag är given utan jag har bara försökt att spela mitt spel och göra så gott jag kan, säger Tibrofödde Anton Strålman.

Får med sig sin backkollega

I sin klubb Tampa Bay Lightnings har Strålman tillsammans med sin backpartner Victor Hedman, som också blev uttagen till truppen, bildat ett av ligans bästa backpar. Men huruvida deras samarbete fortsätter under World Cup kan Strålman inte svara på.

— Vi får se, det är ju såklart kul att vi båda kom med, men jag vet inte om det är tänkt att vi ska spela ihop eller inte. Vi har väl hunnit bygga lite kemi med varandra och vet hur vi spelar tillsammans samt vart man är på isen. Så det skulle vara ett enkelt sätt att få spela tillsammans, säger Strålman som spelat med Hedman under sina två år i Tampa Bay.


Tre Kronors World cup-trupp

Målvakter:
Henrik Lundqvist, NY Rangers
Jacob Markström, Vancouver Canucks 

Backar:
Erik Karlsson, Ottawa Senators
Nicklas Kronwall, Detroit Red Wings

Victor Hedman, Tampa Bay Lightning
Anton Strålman, Tampa Bay Lightning

Nicklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks
Oliver Ekman-Larsson, Arizona Coyotes

Forwards:
Daniel Sedin, Vancouver Canucks
Henrik Sedin, Vancouver Canucks

Nicklas Bäckström, Washington Capitals
Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings

Loui Eriksson, Boston Bruins
Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche

Alexander Steen, St. Louis Blues
Filip Forsberg, Nashville PredatorsGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista