Astmapatient med inhalator. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brist på doktorer som kan astma och allergi

1:25 min

Det råder stor brist i landet på läkare med specialkompetens för astma och allergier. Nu slår Astma- och Allergiförbundet larm och kallar situationen oacceptabel.

Marie Göthe från Astma- och Allergiförbundet i Västra Götaland säger att bristen på specialister är tydlig.

– Det är hög medelålder på allergologerna och det utbildas inte så många som skulle behövas. Så det är en enormt stor brist.

Astma- och Allergiförbundet räknar med att ungefär 2,5 miljoner personer i Sverige lider av någon form av astma eller allergi. Tillgången på doktorer med den här specialkompetensen är det däremot sämre med. Marie Göthe kallar därför allergolog för ett framtidsyrke.

Förbundet önskar att läkarstudenterna redan under studietiden ska få veta mer om yrket.

– Jag tror att man redan på läkarstudierna och på olika praktikplatser ska få möjlighet att få se vad en allergolog gör.

Bristen på specialister märks genom att väntetiden för läkarbesök på en del håll i landet är lång, säger Marie Göthe. Köer till mottagningarna måste för patienternas skulle försöka kortas, säger hon.

– Får patienten rätt hjälp har man möjlighet att få en helt annan livskvalitet, så det är ett väldigt avgörande läkarbesök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista