Martin Andreasson stod för en mycket stark insats i försvaret och en mycket läcker framspelning till Daniel Anderssons 3-0 mål. Arkivbild.
Martin Andreasson stod för en mycket stark insats i försvaret och en mycket läcker framspelning till Daniel Anderssons 3-0 mål. Arkivbild. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.

Segermaskinen Villa rullar på - körde över Bollnäs

3:02 min

Villa Lidköping fick en lysande start på SM-semifinalen mot Bollnäs och utklassade gästerna med hela 8-1 i den första matchen inför en utsåld arena med hela 4 537 åskådare.

Inget verkar kunna hota Villa Lidköping på deras väg fram mot SM-finalen. Efter att ha avfärdat Vetlanda enkelt i tre raka matcher så mosades Bollnäs med stora siffror när semifinalspelet drog igång.

Drabbningen var jämn i en halvtimma innan Villa tog ledningen genom lagkaptenen David Karlsson.

Precis innan paus kom ytterligare en viktigt nätrassel för Lidköpingslaget då landslagsmannen och backklippan Martin Johansson praktsköt in 2-0 på hemmalagets tredje hörna för kvällen.

– Skönt att trycka dit 2-0 innan halvtid. Jag tycker annars det var en ganska tight match i första halvlek men vi bjuder de inte på någonting, analyserade Martin Andreasson som gjorde en ramstark insats i försvaret tillsammans med Martin Johansson och Tobias Backman.

Försvarstrion såg till att hålla tätt i den första halvleken och bidrog därmed till att bygga upp ett kapital som förvaltades och mynnade ut i en riklig målkavalkad i den andra halvleken.

3-0 i uppstarten efter paus var en riktig läckerbit då just Andreasson tog ner en lyra från Bollnäs och serverade Daniel Andersson med en sagolik passning som Andersson kunde göra mål på.

– Den satt fint på Danne. Han brukar säga att de kommer i luften eller bakom honom men den här kan han inte klaga på. Men jag får tacka honom för att han slog dit den också för annars hade ingen kommit ihåg den där passningen, ler Andreasson.

I andra halvlek rann sen siffrorna iväg. Martin Johansson satte 4-0 genom sitt andra hörnmål efter en timme och Bollnäs reducering av Samuli Helavuori var bara en tillfälligt avbrott i en strid ström av Villamål.

Noterbart är comebackande Magnus Muhrén fortsätter att leverera och gjorde två nya mål i slutet av matchen varav 6-1 var en njutning för ögat.

Även om det slutade i ett målkalas så utmärkte sig samtidigt defensiven och enligt Andreasson grundar det sig i ett nytt tänk som införts i Villa den här säsongen.

– Vi har accepterat att det är inte det här gamla Villa. Det är okej att vinna med 2-0 här hemma. Det behöver inte bli 10-8 hela tiden, förklarar den Köpingsfostrade försvarsspelaren som i början av säsongen bytte position med Martin Johansson som nu är libero medan Andreasson är back.

På lördag väntar nu match 2 mot Bollnäs och det kommer bli under helt andra förutsättningar då det blir spel utomhus på Sävstaås.

– Så klart lite tuffare. Resultatet (idag) spelar ingen som helst roll utan det är 1-0. Vi måste intala oss det också och inte sväva iväg för Bollnäs kommer ladda allt för lördag. Det blir till att käka taggtråd i två dagar nu om vi ska ha något att hämta där.

Återstår att se om Villa lyckas skaffa sig matchboll på lördag eller om Bollnäs studsar tillbaks och ger Villa deras första förlust i årets slutspel.

Matchfakta:
SM-slutspel herrar, semifinal 1 i bäst av 5
Villa Lidköping-Bollnäs 8-1 (2-0)

Villa Lidköping: David Karlsson 2, Magnus Muhrén 2, Martin Johansson 2, Daniel Andersson, Petter Björling.

Bollnäs: Samuli Helavuori.

Publik: 4 537.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista