Linda Gustavsson och Anders Eriksson
1 av 7
Linda Gustavsson och Anders Eriksson vid Vasaloppsstarten och starten av Stafettvasan. Foto: Malin G Pettersson/ Sveriges Radio
Dags för start i stafettvasan
2 av 7
Dags för start i stafettvasan. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
Mattias Svahn som ursprungligen kommer från Timmersdala är expert både på Vasalopp och vallning.
3 av 7
Mattias Svahn som ursprungligen kommer från Timmersdala är expert både på Vasalopp och vallning. Foto: Malin G Pettersson, Sveriges Radio
Linda intervjuar lag Bakhalt, familjen Axelsson från Tibro.
4 av 7
Linda intervjuar lag Bakhalt, familjen Axelsson från Tibro. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
Linda står vid spåren där starten ska gå i Vasaloppet.
5 av 7
Linda vid starten. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
Bild på en stor röd träskylt där det med vita bokstäver står Välkommen till Vasaloppsstarten.
6 av 7
Här är vi nu. På plats för att känna på spåren, prata med åkare och lära oss allt om valla. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio.
målet i mora
7 av 7
Målgången i Mora. Foto: Anders Eriksson/Sveriges Radio

P4 Skaraborg sände direkt från Vasaloppsstarten

Det var en ovanlig morgon i P4 Skaraborg. Endurovärldsmästaren och fredagskompisen Anders Eriksson sänder direkt från Vasaloppsstarten med Linda Gustavsson. 

Gustav Vasa flydde från den danska kungens soldater sedan dess har över en miljon människor följt i hans fotspår. I minusgrader, plusgrader, i konstsnö, i vanlig snö, i regn och i snöfall, i bitande vind och i strålande solsken har de nio milen mellan starten i Sälen och målet i Mora betats av.

Nu är P4 Skaraborg här. Av den enkla anledningen att Endurovärldsmästaren Anders Eriksson bestämt sig för att köra Vasaloppet 2016. Och kan inte fredagskompisen komma till P4 Skaraborg så får P4 Skaraborg komma till fredagskompisen.

Men det blir inget lopp för Anders på söndag.

Tråkigt men sant.

– Jag bestämde det i fredags morse, förkylningen har inte gått över så jag vill inte utsätta kroppen för det, då blir jag aldrig frisk, säger han om att avstå.

– Tråkigt men sant, konstaterar han.

Anders som bland anat är aktuell för Mästarnas Mästare i SVT och I huvudet på Gunde Svan på TV4 kommer under morgonen att prova spåren vid Mångsbodarna.

Vi kommer bland annat att träffa Mattias Svahn från Timmersdala. Mattias är långloppsåkaren som kommit fyra i Vasaloppet två gånger. Idag kommer han lära oss allt om valla, som vi ju alla vet är direkt avgörande när det kommer till skidåkningen.

Dessutom hoppas vi stöta på Lag Bakhalt från Tibro som idag ska starta i Stafett-Vasan. Det är familjen Axelsson som kör för andra gången.

Hör det här och mycket mer från Vasaloppsstarten i Sälen.

Häng på.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista