Polis siktar på person med sitt vapen
1 av 5
Ett ögonblick under en fejkad krissituation som rör socialkontoret i Skövde. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Figurant ligger och spelar död i en dörröppning.
2 av 5
För att övningarna ska bli realistiska används frivilliga figuranter som spelar döda och skadade offer. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Polisen Benny Stridh håller i utvärdering av en övning.
3 av 5
Utbildningsansvarige Benny Stridh under utvärderingen efter en av övningarna. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Byggnad på gamla räddningsskolans övningsfält i Skövde
4 av 5
Övningarna hålls i olika byggnader på Räddningsskolans gamla övningsområde utanför Skövde. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Polisövning
5 av 5
I en av övningarna grips en intagen på ett missbruksboende som knivhotat föreståndaren. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Här övar polisen sina värsta scenarion

9:38 min

Alla Skaraborgs poliser som arbetar i yttre tjänst utbildas två gånger om året i taktisk konflikthantering. P4 Skaraborg har varit med under ett sådant pass.

Se film från övningen på vår Facebook här.

De här övningarna har pågått sedan 2013 och i vårt område får varje berörd polis göra detta tre dagar på våren och tre på hösten. Just nu sker sådana här övningar på Räddningsskolans gamla övningsområde utanför Skövde.

– Det är taktik, vapenhantering, fysiska metoder och icke att förglömma mental förberedelse. Hur man ska kommunicera med människor ingår också, säger Benny Stridh som är ansvarig för den här utbildningen i Skaraborg.

När vi besökte utbildningen höll ett dussin poliser bland annat på med en övning där scenariot var en kritisk situation på socialkontoret i Skövde. Poliserna fick ett larm som gick ut på att en gärningsman gick omkring i lokalerna och dödade människor. Detta är något som kallas PDV på polisspråk - pågående dödligt våld.

Detta var också en situation som har vissa likheter med händelsen i Trollhättan, säger Stridh.

– Vi tränar bland annat på det här att vi kanske måste gå över några skadade och eventuellt döda, för att lyckas med slutresultatet - att ta bort gärningsmannen.

– Gör inte vi det kan det bli fem, tio, 20 ytterligare skadade och dödade människor. 

Du hör reportaget i sin helhet via ljudlänken här ovan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista