Nerijus Bilevicius som dömdes för mordet på Lisa Holm och advokat Björn Hurtig.
Nerijus Bilevicius önskar att advokat Björn Hurtig blir hans nya försvarare.

Försvarets nya linje: Bilevicius rörde Lisa Holm efter mordet

Nerijus advokat: Dna kan avsättas när man försöker skydda någon som begått brott
2:37 min

I dag får Högsta domstolen in Nerijus Bilevicius överklagan för mordet på Lisa Holm. Enligt vad P4 Skaraborg erfar så jobbar nu hans advokat med teorin att Bilevicius varit i kontakt med Lisa Holm - men först efter hennes död.

– Min hypotes innebär inte att han blivit ditsatt av några konkurrenter eller av polisen, min hypotes ligger på ett annat plan, säger Björn Hurtig som efter hovrättens dom tog över uppdraget som advokat till Nerijus Bilevicius.

Hurtig tror alltså inte på konspirationsteorier som varit uppe under rättegångarna. Samtidigt så måste advokaten på något sätt förklara de besvärande dna-spår från mannen på Lisa Holms kläder och på ett rör och snören som kan kopplas till platsen där hon dödades och hängdes, detta för att Högsta domstolen över huvud taget ska pröva fallet.


Två domstolar har ansett att bevisningen varit övertygande och dömt den 35-årige Nerijus Bilevicius för mord. 

– Han är dömd på dna-spåren och då måste man ju jobba med det, säger advokaten. 

Igår lämnade advokaten även in en begäran till åklagaren om att få utföra vissa saker, exakt vad vill han inte gå in på. 

– Jag nöjer mig med att konstatera att jag begärt att göra vissa saker, men allt i det här målet handlar om dna kan man säga.

Exakt vad Hurtig kommer presentera när det utförliga överklagandet lämnas in till HD i mitten av april vill han inte avslöja, men P4 Skaraborg erfar att det kommer handla om att Nerijus Bilevicius kommit i kontakt med flickan efter hennes död.

– Det finns en hypotes i målet att dna:t kommit dit när man hängt flickan men vad är det som säger att dna:t inte kommit dit när man plockat ner en flicka, forslat undan en flicka. Dna kan avsättas genom att man försöker skydda någon annan som begått ett brott, säger Björn Hurtig.

Detta kan tolkas som att din klient kommer att medge att han gjort sig skyldig till skyddande av brottsling men inte till mord?

- Jag säger inte att det är så, jag gav en bild av hur det skulle kunna se ut. 

Står din klient fast vid att han aldrig träffat Lisa Holm varken levande eller död?

– Det får du se i överklagandet.

I överklagandet som lämnas in idag begär advokaten om anstånd fram till mitten av april. Hurtig har också begärt av åklagaren om att få utföra vissa saker, exakt vad vill han inte berätta mer än att det handlar om dna-bevisningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".