Skara stödboende. Flera mindre röda stugor som står i rad på en gårdsplan.
Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio

Nya avslöjanden kring utdömt stödboende - kallar sig nu Fristaden

3:41 min

Paret bakom Skara stödboende har gjort nya försök att driva verksamhet, det kommer P4 Skaraborg avslöja i flera reportage under veckan. Här är en tillbakablick på vår tidigare granskning. 

 Inspektionen för vård och omsorg dömde ut Skara stödboende i höstas men detta har alltså inte hindrat personerna bakom att fortsätta. Först var det under namnet Curant. Nu kallar de sig för Fristadens skydds- och stödboende. 

Den 26 januari i år försattes Skara stödboende i konkurs av Skaraborgs tingsrätt, men stödboendet lades officiellt ner redan i höstas. Så här sa den kvinnliga föreståndaren i en intervju den 24 augusti i fjol:

Vi lägger ner fullständigt. Vi flyttar härifrån och så vet jag inte riktigt vad vi ska hitta på.

Men så blev det inte, vilket P4 Skaraborg kommer berätta mer om i veckan. Tillbaks till 2014 när vi började granska verksamheten. Redan tidigt kunde vi avslöja att kommuner inte brydde sig om att göra nån ordentlig kontroll innan de anlitade stödboendet.

Det ledde till att människor som mådde mycket dåligt psykiskt och som hade svåra missbruksproblem hamnade i campingstugor ute på Skaraslätten och kommuner betalade hundratusentals kronor för deras vistelse.

Vi lät ansvariga tjänstemän och politiker förklara hur det kunde bli så:

- För oss var det viktigt att snabbt bryta ett destruktivt beteende, säger Randi Graungaard som är socialchef i Tierps kommun.

- Ingen annan ville ta emot dem. Inte av dem vi ringde runt till och fick tag på med väldigt kort varsel, fortsatte hon. 

- Vi köper bara i så fall tak över huvudet när det inte finns någon annan lösning, sa Kaija Merta som är verksamhetschef på Sektor stöd och omsorg i Lerums kommun.

- Vi ser till individens bästa. Vill personen det och utifrån det vi visste då så tyckte vi att det var okej, sa socialnämndens ordförande i Skövde, Elisabeth Svalefelt (M).

I samband med våra avslöjanden inledde IVO, inspektionen för vård och omsorg en granskning av stödboendet.

- Det handlar ju också om personalens lämplighet och det har vi sett saknas helt på Skara stödboende, sa Zlatan Pulic på Inspektionen för vård och omsorg.

Vi kunde också avslöja hur stödboendet hade planer på att uppgradera sig till ett hvb-hem med hjälp av en konsult:

- Min roll är att jag hjälper dem och under ansökan släpper jag till mitt namn och min kompetens för att ansökan ska gå igenom.
Hur ser du på ditt ansvar att kontrollera vilka som ligger bakom?
- Alltså de köpte en tjänst av mig bara.

Konsulten drog sig ur men stödboendets verksamhet fortsatte och vi fick kontakt med flera personer och deras anhöriga som kom med skrämmande vittnesmål. 

Den manlige föreståndaren heilade och hade nazistsymboler inne på boendet, medicinering missköttes och boende kände sig kränkta och utsatta, enligt flera av varandra oberoende källor.

En kille, som vi kallat för John, vistades långa perioder utanför stödboendet vilket den placerande kommunen inte kände till.
Sina narkotikaklassade mediciner fick John hämta vid en bensinmack i Gullspång:

- Enda gången jag träffade dem var när vi möttes halvvägs när de skulle lämna medicin.

De skiter i hur jag mår, de är bara ute efter pengar inget annat.

Inspektionen för vård och omsorg såg så allvarliga brister att de hotade Skara stödboende med ett vite på en miljon kronor, ett vite som stödboendet klarade sig undan eftersom föreståndarparet uppgav att de lämnat verksamheten.

P4 Skaraborgs granskning under veckan kommer visa hur föreståndarparet fortsatt vara aktiva och har kopplingar först i företaget Curant Vård och behandling AB och därefter i Fristaden skydds- och stödboende AB.

P4 Skaraborg har vid flera tillfällen varit i kontakt med föreståndarparet som tillbakavisar uppgifterna om att mannen har uttryckt högerextrema åsikter. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista