Frias från rattfylla - körde i sömnen

En bilförare från Grästorp blåste 1,2 promille i polisens utandningsprov efter att ha tagit sömnmedel och druckit whisky. Mannen minns inget av färden och frias av hovrätten.

För två år sedan kontrollerades den bilkörande mannen av polis strax utanför Grästorp och utandningsprovet visade 1,2 promille alkohol i blodet. Det ledde till att han dömdes i våras för grovt rattfylleri av Skaraborgs tingsrätt.

Men historien slutar inte där.

I polisutredningen framgår att mannen några timmar före bilkörningen överdoserat ett sömnmedel och druckit whisky. Och enligt ett yttrande från Rättsmedicinalverket har det rapporterats om sällsynta fall där personer som tagit det aktuella medlet "utfört omedvetna handlingar såsom sömngång". Hovrätten konstaterar också i domen att bland de här fallen finns det dem som kört bil utan att komma ihåg det.

Det mannen sagt i rättegången är att han bara minns att han tog sömnmedel och ett glas whisky när han gick och lade sig. Nästa minnesbild är från när han vaknade upp på sjukhus - hans bilfärd slutade med någon form av olycka, som inte beskrivs närmare i domen.

Rätten kommer fram till att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att mannen varit medveten om att han kört bil - och att det alltså inte är bevisat att det finns ett uppsåt. Likaså skriver rätten att det inte är bevisat att mannen insett att kombinationen av sömnmedlet och alkohol skulle "medföra en risk för att han skulle köra bil i sömnen".

Därför frias han alltså från ansvar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista