Des Ohlsson står redo med sin barnvagn på torget.
1 av 2
Des Ohlsson på torget där marschen ska starta idag. Foto: Philip Pettersson/Sveriges Radio.
Överdraget som kommer att pryda barnvagnarna.
2 av 2
Överdraget som kommer att pryda barnvagnarna. Foto: Philip Pettersson/Sveriges Radio.

Marscherar med barnvagn för att uppmärksamma mödradödlighet

2:55 min

Varje år dör över 300 000 kvinnor på grund av graviditet. Det är ett globalt problem som idag uppmärksammas lokalt, då både Lidköping och Skövde arrangerar barnvagnsmarsch.

– Man räknar med att det dör en kvinna varje minut på grund av förlossning eller graviditet, så det är ett väldigt stort problem, säger Des Ohlsson, som är med och arrangerar marschen i Skövde

Orsakerna till mödradödlighet är flera. Det beror till exempel på brist på hälsovård och preventivmedel, men det kan också bero på okunskap. Och det är främst de fattiga länderna som är drabbade av problemet, då hela 99 procent av dödsfallen beräknas ske i U-länder.

– Tyvärr är det fattiga och unga som drabbas, eftersom de inte har tillgång till resurserna, säger Des Ohlsson.

För att uppmärksamma problemet med mödradödlighet anordnas idag en barnvagnsmarsch över landet. Bakom initiativet står RFSU, Sveriges riksförbund för sexuell upplysning, och i Skaraborg går det att gå marschen i både Lidköping och Skövde. Des Ohlson är en av två ansvariga för marschen i Skövde, och hon beskriver vad som gäller för den som vill vara med.

– Vi kommer att samlas på Hertig Johans torg klockan14 och sedan går vi en marsch genom centrala Skövde.

Vad hoppas ni uppnå med den här marschen?

– Vi vill sätta press på politikerna, som kan göra mer för att hjälpa de som är utsatta. Går det förhindra ska det inte ske ett dödsfall.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista