Två bilder, en på en kvinna och en på en bebis
Hälso och sjukvårdsdirektören Ann Söderström . Babybilden är en arkivbild. Foto: Ida Mikko/SR, Ben Jarv/AP

Ny lag ger längre väntan på barn

1:42 min

Från första april kan även ensamstående kvinnor som vill ha barn få insemination och provrörsbefruktning. På Sahlgrenska är köerna redan långa och det finns få resurser att klara en ökning av vårdsökande.

Tidigare har kvinnorna varit hänvisade utomlands, framför allt Danmark där det varit tillåtet. På Reproduktionsmedicinska mottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är man nu orolig för vad detta kommer innebära för köerna till provrörsbefruktningen, menar Ann Thurin Kjellberg, överläkare på avdelningen.

- Man kan ju tycka att det låter inte så mycket, men det skulle innebära omkring 150 kvinnor i Göteborgsområdet, och det skulle vara en fördubbling för vad donationsprogrammet hanterar just nu. Det kräver ju mer resurser, alla är oroliga just nu hur vi ska kunna lösa detta.

För par som behöver donerade ägg och spermier så är alltså kötiden redan nu upp mot två år. Enligt Ann Thurin Kjellberg så kommer kvinnorna som eventuellt framöver söker behandling hamna i samma kö som par. Nina Mrzic hoppas på att hon själv ska få hjälp av landstingets vård för att bli gravid.

- Jag har inte velat söka vård utomlands då jag inte tror att jag kan bli gravid. Man har inte kunnat undersöka det för att jag är ensamstående.

På Sahlgrenska väntar man på besked från Västra Götalandsregionen om man får uppdraget att erbjuda den här behandlingen, men just nu finns inga resurser varken från staten eller regionen, de menar Ann Söderström som är Hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

- Det här är en prioriteringsfråga, vi har begränsade resurser och vars ska de resurserna gå. Hur många tror vi kommer, hur många fler blir det och hur kan vi i så fall tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset titta på hur vi löser den frågan.

Man väntar just nu på föreskrifter från Socialstyrelsen om hur det ska fungera, och en del av det är den utredning som föreslår att fler än universitetssjukhusen ska få utföra provrörsbefruktning med donerade spermier och ägg. Anastasia Nyman ligger bakom utredning på Socialstyrelsen och menar att man sett att privata klinker håller samma kvalité som universitetssjukhusen i vanlig provrörsbefruktning

- Förutsättnigen till pålitlig uppföljning för barn, föräldrar och donatorer finns också på privata vårdgivare och då finns ingen anledning att begränsa det till universitetssjukhusen.

Går förslaget vidare i Socialdepartementet så kan privata fertilitetskliniker genomföra behandlingen donerade könsceller. Göran Westlander, verksamhetschef på Fertilitetscentrum på Carlanderska, berättar att ensamstående kvinnor redan nu kontaktar kliniken i hopp om både insemination och provrörsbefruktning.

- Den tekniken finns här sen länge, men vi får inte göra det. Men den dagen som vi får göra det enligt lagen så är ensamstående kvinnor välkomna de också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista