Skara HF i omklädningsrummet.
1 av 4
Skara HF i omklädningsrummet. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.
Skara HFs tränare Andreas Johansson kramar en av sina spelare.
2 av 4
Skara HFs huvudtränare Andreas Johanssons första år slutade i succé. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.
Skara HF jublar efter avanecemang till elitserien.
3 av 4
Glädjescener i Skara HF. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.
Skara HF firar avancemang.
4 av 4
Andreas Johansson drar igång en ramsa med sitt Skara HF . Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.
HANDBOLL - ALLSVENSKAN

Elitserien - här kommer Skara HF

4:03 min

Det lila segertåget har efter en 18 år lång resa nått sin slutstation, elitserien. Trots förlusten mot Bjurslätt/Torslanda var det segeryra i idrottshallen i Skara.

Matchen mellan Skara HF och Bjurslätt/Torslanda är en match få kommer komma ihåg överhuvudtaget, fokus låg någon helt annanstans. För vad som skulle bli Skara HFs kamp för att bli klara för elitserien blev mer eller mindre en transportsträcka till vad som skulle komma efter avblåsningen.

Vi spelar på ren jävla glädje.

Strax innan matchen ens börjat var det redan avgjort, Skara HF kommer spela i elitserien 2016/17. Allt tack vare tabelljumbon Kärra HF som sprattlade till och besegrade tvåan Eskilstuna Guif och därmed var Skara HFs avancemang redan avgjort. Samtidigt så hade Bjurslätt/Torslanda allt att spela för då man vill slippa behöva kvala sig kvar i allsvenskan, vilket ledde till Skara-förlust.

— Det var någon som avslöjade att Guif hade förlorat och då var det många axlar som slappnades av tror jag, vi spelar den här matchen på ren jävla glädje, säger Carolina Järlstam.

Hur matchen slutade? 23-28 till Bjurslätt/Torslanda trots att Skara HF ledde med 18-13.

18 års väntan är över för Skara HF

Det var 18 år sedan sist. 18 år sedan Skara hade ett elitserielag i handboll, sedan dess har laget varit nere i division 2 och sakta men säkert jobbat sig upp till dagslägets nivå. Och den här säsongen kom smeknamnet "det lila segertåget" till liv på riktigt.

Det har varit många svettdroppar och bloddroppar.

Innan man spelade oavgjort mot Boden och förlorade borta mot Linköping så hade man vunnit 16 raka matcher. Och innan matchen hemma mot Bjurslätt/Torslanda kom pricken att sättas över det berömda i:et. 18 års väntan tog slut, Skara har ett elitlag i handboll igen.

— Jag älskar mitt lag, vi har kämpat många timmar. Det har varit många svettdroppar och bloddroppar och det känns så skönt att få ett kvitto på att nu är vi där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista