Marthina Stäpel håller upp en ljudkänslig mikrofon.
1 av 3
Marthina Stäpel spelar in berguvens hoanden. Foto: Lasse Persson.
Carina Palm och Lasse Persson.
2 av 3
Carina Palm och Lasse Persson. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
En berguv håller till vid silon i Mariestad. Foto: Annelie Andersson.
3 av 3
Berguven Edvin i Mariestad är en av Skaraborgs mest kända uvar. Foto: Annelie Andersson.

Ensam änklings kusliga rop i skymningen

1:47 min

Efter att ha varit i det närmaste utrotad är berguven långsamt på väg tillbaka. Så här års hörs deras hoanden i skymningen, till exempel utanför Götene, där en änkling söker efter en ny livskamrat.

Fågelkännarna Carina Palm och Lasse Persson guidar fram till den öppna plats utanför Götene där han brukar ropa i skymningen. Han sitter där även ikväll.  

- Vi tror att det här är en berguv som hade en fru en gång i tiden. Hon blev ihjälsparkad i en hästbox. 

Men börjar det inte bli lite bråttom att hitta en hona nu? 

– Jo, så är det. Så vi hoppas ju nu att han ska lyckas. Han har ungefär en månad på sig. Sedan är det för sent, säger Lasse Persson. 

Berguven har i det närmaste varit utrotad i vårt område. Trots årtionden av räddningsprojekt och att Lasse Persson själv ringmärkt långt över 100 ungar i Skaraborg, bedömer han att det idag bara finns 20 häckande par i Skaraborg. 

– Det är inte många. Det är nog tillräckligt för att stammen ska hållas vid liv, men vi hade gärna sett att de vore fler så att deras fortlevnad säkras.

– Och plats i naturen finns det ju, säger Carina Palm. 

Den här kvällen hörs änklingens hoanden bara några få gånger.

– Om det beror på att vi är här eller om han bara inte hade mer att säga, det vet vi inte, säger Carina Palm.

– Men min största önskan är att han har hittat sig en hona och att det är därför som han inte var så aktiv, fortsätter Lasse Persson. 

De båda ornitologerna, som med allmänhetens hjälp ständigt jobbar med att kartlägga Skaraborgs berguvar, kommer under våren att fortsätta att följa berguven utanför Götene. Om han lyckats hitta en hona är planen att ringmärka deras ungar i slutet av maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista