Mathilda, Tuva, Ludwig och Matilda.
Mathilda, Tuva, Ludwig och Matilda på Vasaskolan tycker inte att siffrorna är förvånande. Foto: Marie Schnell /Sveriges Radio

Var tredje ung utsatt för kränkning på nätet

4:35 min

Var tredje ung människa har utsatts för kränkningar på nätet det senaste året. Det visar organisationen Friends nätrapport. 

Över tusen personer mellan 10 och 16 år ingår i undersökningen, som visar att de unga använder mobiler, surfplattor och datorer 3-6 timmar om dagen.

Ungefär var tredje uppger att de har utsatts för kränkningar på nätet. Dessutom uppger var tredje tjej att de har utsatts för sexuella trakasserier.

Ludwig, Mathilda, Matilda och Tuva går på Vasaskolan i Skövde. Ingen av dem är förvånad över siffrorna.

– Det är inte förvånande, men hemskt att det är så, säger Matilda. 

– Sociala medier har blivit som att prata bakom ryggen istället för att prata med varandra, säger Ludwig.

Han berättar att det inte är ovanligt att folk får höra att de är fula eller borde ta livet av sig.

Har ni själva råkat ut för kränkningar?

– Hela tiden. Jag bryr mig inte, för jag tycker bara att det är fegt, säger Matilda. 

– Det är också vänner som kan skriva hat, men som inte vågar gå fram och säga det, säger Tuva.

Vad kan det stå i meddelandena?

–Man kan få kommentarer om att man är ful eller tjock eller att det är fel att man ser ut på ett visst sätt. Eller att någon skriver "gå och dö", säger Matilda.

Socialpsykologen Anna Johansson på Vasaskolan möter många av eleverna i kafeterian och på raster, och hon är inte förvånad över siffrorna.

–Vi märker av det i skolan. Det är många som kommer till oss och berättar att de har blivit utsatta på olika sätt och känner sig ledsna och sårade.

Anna Johansson menar att skolan har en viktig roll här, men att föräldrarna är ännu viktigare.

– Föräldrarna har ett stort ansvar att prata med sina barn, lägga sig i. Våga ta deras telefoner och titta på vad som faktiskt händer.

Hat och trakasserier är så vanligt att man inte riktigt bryr sig längre, säger de fyra eleverna.

– I början blev man ju upprörd när man fick kommentarer och sexuella trakasserier, men till slut skrattar man bara åt det för att det kommer så ofta, säger Matilda. 

De konstaterar att föräldrarna nog har ganska dålig koll på vad som händer på sociala medier. Och de berättar helst inte något.

–Man vill inte blanda in dem, säger Mathilda.

–Man skäms nog lite också. Blir rädd och ledsen när man får det här och vågar inte gå till vuxenvärlden, säger Ludwig. 

–När de får reda på något tycker jag att de ska ta tag i det direkt. Men inte överreagera, för det är inte alltid så illa som det ser ut. Då blir det bara värre, säger Matilda.

Med kränkt menas i den här rapporten att "någon sagt eller gjort något som fått dig att känna dig ledsen, sårad eller mindre värd".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista