Morgan Alling, om mobbning.
Mobbning är allas ansvar menar skådespelaren Morgan Alling, som föreläste för gymnasielärare under måndagen. Foto: Carina Grönqvist

Morgan Alling om att förebygga mobbning

"Det är den tysta massan som låter det ske"
2:30 min

Sedan Morgan Alling berättade om sin svåra uppväxt i sitt sommarprat 2009 har han vid sidan om skådespelaryrket blivit en flitigt anlitade föreläsare kring ämnet mobbning.

Den spexande, sprallige skådespelaren berättade i sommarpratet överraskande om sin sorgliga barndom, med missbruk och våld. Året efter kom hans självbiografi, som också skildrar uppväxten.

Idag är Morgan Alling vid sidan av skådespelaryrket en ofta anlitad föreläsare när det gäller förebyggande arbete mot mobbning. 

De som ser och hör men inget gör.

– Det handlar om att fokusera på den stora tysta massan - de 90 procent som ser och hör, men som inget gör, säger Morgan. Att plocka bort de som mobbar, eller de som blir mobbade hjälper inte - för då dyker det bara upp nya.

Trots att mobbning är ett stort problem, menar Morgan Alling att det har blivit bättre. Och att vi i Sverige är duktiga på att motverka mobbning, men att det finns mycket vi kan göra.

– Men mobbning ska inte blandas ihop med konflikter, säger han. Konflikter är en fajt mellan två starka grupper, mobbning är när nån tar sig rätten att hävda sig på någons bekostnad, och det är inte okej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".