En lastbil och personbil kolliderade på 49:an vid Varnhem och föraren omhändertogs efter olyckan misstänkt för ratt- och drograttfylleri.
1 av 2
Förra veckan kolliderade en lastbil och en personbil på 49:an vid Varnhem där föraren misstänktes för rattfylla. Foto: Torbjörn Axelsson.
Torbjörn Forsell, NTF Skaraborg.
2 av 2
Torbjörn Forsell, NTF Skaraborg. Foto: Kristoffer Hilmersson/Sveriges Radio

NTF kritiserar kontroversiella domar

1:33 min

NTF riktar nu skarp kritik mot rättssystemet efter ett par kontroversiella domar. Senast friades en man i hovrätten efter att han erkänt att han kört sin bil onykter men påstått att han gjort det i sömnen.

Torbjörn Forsell är verksamhetschef på NTF Skaraborg, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, han ställer sig tveksam till den senaste tidens domar. 

– Jag känner en rädsla för att man inte dömer efter vad som har hänt, utan man försöker istället hitta massa kryphål och konstigheter som inte stämmer överens med verkligheten, säger han. 

Att en person kan dricka whiskey, ta sömntabletter, klä på sig och köra bil 1,5 kilometer i sömnen och inte vakna förrän i diket ser han som osannolikt.

– Jag litar inte på de här sakerna och det finns flera fall i Sverige, säger Torbjörn Forsell.

Fallen är olika och handlar bland annat om en man som onykter satte sig i en bil och spann loss, men som friades av tingsrätten för att bilen aldrig var i rörelse.

I januari friades en mamma som var handledare åt sin övningskörande son som körde i över 180 kilometer i timmen. Hon friades i Skaraborgs tingsrätt eftersom hon pratade i mobiltelefon och inte märkte vad som hände.

Ulrika Tyrén var domare i målet som friade den man som påstod sig sova bakom ratten. Hon säger till P4 Skaraborg att det måste vara bortom allt rimligt tvivel att han inte har sovit. Hon tror inte att den här domen kommer att påverka framtida domar. Men det är något som Torbjörn Forsell på NTF inte håller med om.

De kommer säga att de tagit tabletter och kört i sömnen.

– Självklart är det väl så att de som åker fast för rattfylla kommer säga att de har tagit en sömntablett och kört i sömnen. Det är väl självklart när det går så här lätt, säger Torbjörn Forsell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista