Maria Sjarapova under Australian open i Melbourne i januari.
Maria Sjarapova under Australian open i Melbourne i januari. Foto: Rafiq Maqbool

Maria Sjarapova har testat positivt för meldonium

Den ryska tennisstjärnan och femfaldiga Grand slam-mästaren har testat positivt för det dopningsklassade ämnet meldonium. Sjarapova har under toppen av sin karriär tränats av Mariestadsbördige Thomas Högstedt. 

På en välfylld presskonferens meddelade Maria Sjarapova på måndagskvällen, svensk tid, att hon har testat positivt för det dopningsklassade ämnet meldonium. Samma substans som Abeba Aregawi nyligen testat positivt för.

Sjarapova testade positivt i samband med Australian open i Melbourne.

– Jag visste inte att det var ett förbjudet preparat. Jag har fått det av mina läkare. Jag vill inte avsluta min karriär på det här viset, sa Sjarapova som tillade att hon tar fullt ansvar och samarbetar med det internationella tennisförbundet.

– Jag har svikit sporten, säger Sjarapova som under presskonferensen berättade att hon har tagit medicinen i tio års tid. En medicin som alltså innehåller det nyligen dopningsklassade ämnet meldonium.

Meldonium blev dopningsklassat från och med januari 2016.

28-åriga Maria Sjarapova har vunnit fem Grand slam-titlar: Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008 och Franska mästerskapen 2012 och 2014.

52-årige Thomas Högstedt från Mariestad tränade världsstjärnan mellan 2011 och 2013. Under Högstedts ledning tog sig Sjarapova tillbaka till förstaplatsen på världsrankingen 2011 efter att innan dess dalat till 18:e plats på rankingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".