Forskare Marcus Nohlberg vid Högskolan i Skövde Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Marcus Nohlberg. Foto: Pernilla Wadebäck / Sveriges Radio

Experten: Hedvalls förklaring är rimlig

1:27 min

Kommunalrådet i Lidköping säger att någon sorts virus orsakat att han följt nakenkonton på Instagram. Helt rimligt, säger Marcus Nohlberg, lektor i informationssäkerhet.

Enligt Aftonbladet ska det handla om tusentals nakenkonton som Lidköpings kommunalråd, Kjell Hedvall (S) följt. Själv skriver han i sms till P4 Skaraborg att det handlar om ett 50-tal "som jag raderar".

Hedvall skriver också att det är någon sorts spamrobot eller virus som orsakat detta. Så här svarar Marcus Nohlberg, lektor i informationssäkerhet på Högskolan i Skövde, på frågan om det kan ha gått till så:

Det är tyvärr inte ovanligt att konton hackas

– Absolut. Det är tyvärr så att det inte är ovanligt att dom här fenomenen dyker upp på alla de sociala medietjänsterna. Det kan bero på att man klickat på fel ställe och fått ett virus eller att man haft ett dåligt lösenord och kontot blivit hackat, säger han.

Det är nämligen så att det i dag går att köpa följare till sitt konto, vilket kan ge ökade reklamintäkter för kontoägaren.  Man kan få 5 000 - 10 000 nya följare till sitt konto för en viss summa, förklarar Nohlberg.

– Då kan man exempelvis använda sådana här konton som blivit hackade.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista