Hovrätten sänker straff efter barnvåldtäkt

En ungdomsledare dömdes i tingsrätten för våldtäkt mot barn. Nu väljer Göta hovrätt att sänka mannens straff.

Mannen, en ungdomsledare i 35-årsåldern från Skaraborg, dömdes i tingsrätten till två och ett halvt års fängelse. Men nu väljer alltså hovrätten att sänka straffet med tre månader till totalt två år och tre månader.

Våldtäkten mot barnet ska ha skett i maj förra året. Mannen ska ha haft en relation till flickans familj. Han ska haft samlag med henne vid ett tillfälle men enligt honom var det flickan som var drivande till samlaget.

Hovrätten kommer fram till ett annat straffvärde när de lägger ihop de olika brotten som mannen döms för, och går efter den så kallade asperationsprincipen. Den innebär att det allvarligaste brottet bedöms till sitt fulla straffvärde medan straffvärdet för övriga brott reduceras i en fallande skala. Vid bedömningen ska det beaktas vilket samband som finns mellan de olika brotten.

Våldtäkten i sig ger två år men de andra brotten som han dömdes för i tingsrätten ger ett lägre straff och därför sänks nu mannens straff med tre månader.

Det blir en så kallad straffrabatt för de andra brotten.

Mannen dömdes även att betala 150 000 kronor i skadestånd till flickan och det beslutet står kvar även i hovrätten.

Ungdomsledaren, som är från Skaraborg, har varit verksam i ett par kyrkliga församlingar i Jönköpings län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista