En sköterska tar ett blodprov på ett barn. Foto: Erik Svensson/Scanpix
1 av 2
Provtagning. Barnet på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Erik Svensson/Scanpix.
Monica Palm-Burge är diabetessjuksköterska på Skaraborgs sjukhus.
2 av 2
Monica Palm-Burge är diabetessjuksköterska på Skaraborgs sjukhus.

Vissa drabbas hårt av tuffare VAB-regler

1:39 min

Det har blivit svårare för en del att få ut tillfällig föräldrapenning, alltså så kallad vab-dag. Det gäller bland annat föräldrar vars barn nyligen insjuknat i diabetes typ 1.

När barnet insjuknat är det inte ovanligt att en förälder behöver finnas med i skolan under en tid, ibland flera veckor, innan skolan kan ta ansvar.

Diabetessjuksköterskan Monica Palm-Burge märker en tydlig ökning av det här problemet bland de föräldrar hon möter:

– Den senaste tiden har flera förtvivlade föräldrar hört av sig av det här skälet, säger hon.

När ett barn insjuknar i diabetes vänder det upp och ner på tillvaron i en familj, och det ställer krav på föräldrarna som ofta behöver vara med i skolan den första tiden när barnet kommer tillbaka efter insjuknandet i själva sjukdomen. Oftast för att hjälpa skolan att lära sig rutinerna kring sjukdomen.

– Den här sjukdomen kräver passning 24 timmar per dygn. Dagtid handlar det om 8-10 kontroller, minst.

– Diabetes är en livslång sjukdom, som kräver passning 24 timmar om dygnet. Dagtid handlar det om 8-10 kontroller, minst, men för familjen handlar det också om kontroller flera gånger under natten. Så det är en ganska tuff situation i det här läget, menar hon.

Lagstiftningen kring VAB är flera decennier gammal och är anpassad för enklare sjukdomstillstånd.
Det betyder att flera olika grupper hamnar i kläm. Utöver diabetes, hamnar till exempel föräldrar till barn med olika neuropsykiatriska diagnoser också i kläm.

Gemensamt för de olika grupperna är att deras barn inte är sjuka på det sätt som krävs för att föräldern ska få tillfällig föräldrapenning. Monica Palm-Burge tycker att regelverket borde vara mjukare:

– Inte nog med att deras barn fått en livslång sjukdom, de är själva i kris. Till råga på allt får de ingen ersättning, vilket gör att de i bästa fall får ta av sparade pengar. Annars är det snälla släktingar som får ställa upp, säger Monica Palm-Burge.

Försäkringskassan förstår kritiken men menar att som lagen ser ut idag så hamnar den här gruppen i kläm. Lagen ger inte utrymme för att den som är med sitt barn i skolan kan få "vabba".

Men frågan är inte enkel.

– Olika domstolar har kommit fram till olika beslut. Därför har vi nu begärt att högsta förvaltningsrätten ska avgöra vilken tolkning som är den rätta, säger Mats Mattsson, enhetschef på Försäkringskassans avdelning för föräldraförsäkringen.

– Vi vill verkligen att frågan ska avgöras så snabbt som möjligt, säger Mats Mattsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista