Tre mindre, röda stugor som står på rad. Skara Stödboende.
Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio

Kritiserat stödboende ville ta hand om våldsutsatta kvinnor och barn

3:07 min

Paret bakom det kritiserade Skara stödboende har inte bara haft planer på att starta flyktingboende. De har också tänkt starta kvinnojour och skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och barn.  

De kallar sig Fristadens kvinnojour, de är under uppstart och planerar för att redan inom några veckor kunna ta emot kvinnor och barn som behöver skydd från sina förövare. Detta på Fristaden skydds- och stödboende. 

I jourens stadgar står:

Fristadens ändamål är att verka mot våld och förtryck av kvinnor och barn samt för kvinnors jämställdhet på livets alla områden. Föreningen skall arbeta under demokratiska former och ur ett kvinnoperspektiv präglat av respekt för alla människors lika värde.

Samtidigt har P4 Skaraborg tagit del av socialtjänstutredningar där kvinnan och mannen själva berättat om hur de ser på barnuppfostran. De säger att de använder bestraffningar i hemmet. 

Mannen säger att han är för en auktoritär uppfostran, är av den gamla skolan och tycker det är för slapphänt i dagens samhälle.

- En auktoritär människa är det sista man behöver om man själv har försökt komma ur en relation som handlar om auktoritet, det vill säga våld, säger Michael af Geijerstam Ottow, enhetschef för Utväg Skaraborg som samverkar med myndigheter och kommuner kring våld i nära relationer.

Han reagerar starkt på att dessa personer, där mannen enligt vår granskning har högerextrema åsikter, har planer på att ta hand om utsatta kvinnor och barn. 

- Har man värderingar att människor inte är likvärdiga så blir det väldigt besvärligt, nej det här låter inte alls bra.

Kvinnojouren presenterar på sin Facebook-sida att de till en början kan erbjuda åtta platser men planerar för fler.

- Nu har man hittat in i våld i nära relationsfältet. Vi ser ett mönster idag att det finns rätt många som försöker göra pengar på andras stödbehov, säger Michael af Geijerstam Ottow. 

Det finns redan människor som engagerat sig i att hjälpa igång kvinnojouren och boendet. En kvinna har helt ideellt samlat in kläder och förmått folk att skänka pengar så hon kunnat köpa blöjor och välling.
Hon fick ihop en hel lastbil med prylar som hon levererade till boendet utanför Skara den 23 januari.

"Känns bra, en full lastbil upp till Fristadens kvinnojour. Dock, utan er fantastiska givare hade det inte varit möjligt!

Fristadens kvinnojour skriver också i forum på nätet att de välkomnar donationer och också kommer behöva volontärer under våren.

Det slutliga ansvaret för var hot- och våldsutsatta människor hamnar ligger på kommunernas socialtjänst. Enhetschefen på Utväg Skaraborg: 

- Jag hoppas verkligen att socialtjänsten taggar upp lite extra och hjälper varandra och kartlägger var kvalité finns och var det inte finns. Här får man inte göra fel!

P4 Skaraborg kontaktar paret som tidigare drev Skara stödboende för en kommentar. De vill inte ställa upp på intervju men svarar så här: 

"Det fanns en tanke att starta en kvinnojour och hyra en anläggning men den kommer inte att starta. Det var en annan person som drog igång detta. Jag har ingenting med Fristaden skydds- och stödboende att göra." säger kvinnan. 

"Jag hyr bara ut anläggningen till Fristaden skydds- och stödboende och har inget med verksamheten att göra. Nån form av boende ska det vara, men kvinnojouren har inte med min hyresgäst att göra." säger mannen. 
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista