Ägg kokta i rödbetslag.
1 av 4
Picklade ägg. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Margareta Lilja och Niclas Österberg.
2 av 4
Margareta Lilja och Niclas Österberg. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Grillat ägg & bacon, Tidaholmstoast och picklade ägg.
3 av 4
Grillat ägg & bacon, Tidaholmstoast och picklade ägg. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Grillat ägg och bacon.
4 av 4
Grillat ägg och bacon under tillagning. Foto: Malin G Pettersson / Sveriges radio

Radiokocken körde ÄGGSTRA allt

Vår huskock, Niclas Österberg, var ägginspirerad i sina matlagningsrecept idag.

Här är recepten:

Grillat ägg & bacon
2 portioner
2 röda paprikor 8 ägg
Salt malen vitpeppar Färsk chili Ruccola
Sätt ugnen på 200o C.
Dela paprikorna mitt itu på längden och ta bort alla kärnor och det vita hinnorna.
Knäck två ägg i varje paprikahalva, salta och peppra samt strö lite finhackad chili över.
Sätt in paprikorna i ugnen och låt gå ca 10-15 minuter, beroende på hur lös du vill att gulan ska vara.
Under tiden paprikorna är i ugnen steker du baconskivorna.
Lägg de varma paprikorna på en ruccolabädd tillsammans med baconskivor och ringla lite olivolja över och strö över lite flingsalt.

Tidaholmstoast
2 portioner
2 pocherade ägg
(ättika, salt) 50 gram gravad lax 50 gram skalade räkor 1 dl majonnäs* färsk hackad dill 2 st formbröd
Dillvippa
Citron
(Löjrom)
*Majonnäs
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl matolja
salt och peppar

Starta med att pochera äggen.
Ta en bred kastrull med vatten, tillsätt salt och lite ättika, låt koka upp. Sänk värmen
Knäck ett ägg en kaffekopp, och vält ner ägget i det sjudande vattnet. Upprepa med alla ägg du ska göra. Har du en bred kastrull går det plats 4-5 ägg åt gången.
Låt äggen bada några minuter, du kan känna på gulan hur hård den blir. Ju hårdare gula desto mer "hårdkokt" är den. Låt gärna gulan vara åt det mjukare hållet = mer krämig = mums!

Ta försiktigt upp äggen med en slev och lägg äggen i kallt vatten så de kyls ordentligt.

Gör majonnäsen.
Separera äggula och äggvita. Lägg gulorna i en rostfri bunke med höga kanter, ett lite mått kan vara bra. Tillsätt dijonsenap och vinäger. Tillsätt därefter oljan droppvis under kraftig omrörning, det är ok att använda en elvisp. Konsistensen ska vara "majonnäsig" blir den för tjock kan du späda den något med vatten. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ i kyl.

Finhacka gravad lax och räkor och lägg i en bunke. Tillsätt 1 matsked majonnäs, rör runt. Om det behövs tillsätt ytterligare majonnäs tills konsistensen blir stabbig. Tillsätt finhackad dill och ställ i kyl.

Smörstek formbröd på båda sidor. Vill du vara lite snitsig kan du dela bröden på diagonalen och skära bort kanterna.

Lägg macka på en tallrik. Lägg en rejäl klick med lax- och räksmet på mackan och lägg det pocherade ägget uppe på smeten, tryck försiktigt till ägget så det ligger på plats. Toppa med löjrom och garnera med en dillvippa och en skiva citron.

Picklade ägg
4 stycken hårdkokta ägg
0,5 dl Ättika
1 dl Socker
1,5 dl Vatten
1 dl Rödbetssaft

Koka äggen hårdkokta
Blanda till en lag enligt ovan. Skala äggen och lägg ner dem i lagen och dra några timmar, gärna över natten. Kanske ett spännande inslag till påskbuffén framöver


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".