Anders Spaak andra sejour som tränare i Skövde IK varade bara i en säsong. Arkivfoto.
Anders Spaak andra sejour som tränare i Skövde IK varade bara i en säsong. Arkivfoto. Foto: Tommy Järlström/Sveriges Radio.

Anders Spaak lämnar Skövde IK

Anders Spaak: "Jag behövde inte så lång betänketid"
1:32 min

Skövde IK:s tränare Anders Spaak lämnar klubben trots att han har ett år kvar på kontraktet. Spaak och klubben är överens att gå skilda vägar efter att båda parterna är missnöjda över den gånga säsongens resultat.

Enligt ett pressmeddelande från Skövde IK så har föreningens styrelse och Anders Spaak enats om att han inte ska fortsätta träna division 1 klubben.

– Vi har summerat säsongen och kommit fram till att det här är en bra lösning för klubben, säger Anders Spaak.

Så det är inte så att du har fått sparken?

– Nej, det kan jag inte påstå. Vi har kommit fram till det här gemensamma beslutet och när det kom på bordet från klubben om att vi skulle gå skilda vägar så var det inte så svårt för mig heller. Jag behövde inte så lång betänketid på det.

Beskedet om att Spaak ska sluta kommer oväntat då han hade ett år kvar på sitt kontrakt och dessutom tog Skövde IK till slutspel. Ett slutspel som SIK inte varit en del av på elva långa år.

Där blev det dock respass i två raka matcher mot Tranås.

Både klubben och Spaak är missnöjda med lagets prestation och anser att spelarnas utveckling inte motsvarat förväntningarna.

Enligt Spaak så var det på klubbens initiativ som diskussionerna togs upp om en brytning.

– Det var det, jajamän.

Hur känns det?

– Det känns väl okej.

Du hade ändå ett år kvar på kontraktet. Hade du kunnat tänka dig att fortsätta om du själv fått bestämma?

– Det är mycket möjligt att jag hade fortsatt om det varit så. Det är det.

SIK har erbjudit Spaak en tjänst som tränare för föreningens J18 lag men det har han tackat nej till.

– Det var inte riktigt praktiskt möjligt, säger Spaak som bor i Brandstorp och i så fall hade tvingats till dubbla resor tur och retur till Skövde nästan dagligen då han samtidigt kommer fullfölja sitt arbete som lärare för hockeygymnasiet.

Troligtvis kommer Anders Spaak, som tidigare även tränat Grästorp, Vimmerby och Kiruna, att ta en paus från hockeyn nästa säsong.

– Det är möjligt att man tar sig ett sabbatsår.

Är du sugen på att gå till något annat lag ifall det dyker upp ett erbjudande?

– Då vill jag att det ska vara riktigt intressant men inte som det känns just nu.

Skövde IK står därmed utan en huvudtränare men arbetet att hitta en ny coach pågår för fullt enligt pressmeddelandet och klubben hoppas presentera en ny tränare inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".