Tina Persson Essunga företagare
1 av 3
Tina Persson är företagare i Essunga och står här utanför sitt café. Foto: Kristoffer Hilmersson
Tina Persson och kommunchef Kjell Karlsson
2 av 3
Tina Persson, egenföretagare i Essunga tillsammans med Essungas kommunchef Kjell Karlsson. Foto: Kristoffer Hilmersson
Svenskt näringslivs rapport över företagsamheten i Skaraborg.
3 av 3
Hela listan över hur företagsamma kommunerna är i Skaraborg.

Essunga har flest företagsamma i Skaraborg

"Viktigt att det finns många små blommor som blommar"
3:10 min

Essunga är den mest företagsamma kommunen i Skaraborg samtidigt som Skövde har minst, det visar en rapport från Svenskt Näringsliv.

Med över 17% företagsamma invånare i Essunga så toppar dom listan i Skaraborg.

Tina Persson har nyligen öppnat ett Café i Essunga som är hennes andra företag. Hon tycker att det har varit enkelt att starta upp och att hon fått bra hjälp från kommunen.

– Det har inte varit några problem alls då det har funnits nyföretagande centrum från kommunen. Sen är det en sån liten by där alla känner varandra så man vet vem man ska vända sig till. 

Rapporten från Svenskt näringsliv visar alltså att Essunga toppar i Skaraborg med 17.2% av invånarna som är företagsamma, samtidigt som Skövde har lägst antal med 9,1%. Även Mariestad och Skara hamnar långt ner på listan samtidigt som Vara, Grästorp och Götene ligger högt.

Detta kan förklaras av att de större städerna har fler och större arbetsgivare än dom små, även om Sebastian Mårtensson som är projektledare på Svenskt näringsliv tycker att skillnaderna mellan kommunerna i Skaraborg är anmärkningsvärt stora.

Jag tror att man kanske vågar lite mer här än vad man gör i stora städer, säger företagaren Tina Persson

Kjell Karlsson är kommunchef på Essunga kommun och han är stolt över att ha så många företagare i sin kommun och menar att näringslivsarbetet är väldigt högt rankat hos kommunen. 

– Fantastiskt roligt för oss! Vi ligger bra till gällande företagsklimatet också så detta blir ännu en fjäder i hatten, säger Kjell Karlsson på Essunga kommun. 

Han tycker också att det har stor betydelse för utvecklingen att ha många och små företag.

– Det är viktigt att det finns många små blommor som blommar, alltså många företag, säger Kjell Karlsson.

Tina Persson som driver sitt café i Essunga tror att det höga antalet företagare i små kommuner kan bero på att de vågar mer.

– Jag tror att det kan vara lite bondesamhälle med att lösa saker och komma fram med idéer. Så jag tror att man kanske vågar lite mer här än vad man gör i stora städer.

Hela listan över alla kommuner i Skaraborg hittar du bland bilderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".