Villa Lidköping jublar efter att David Karlsson spikat slutresultatet till 7-3.
1 av 3
Villa Lidköping jublar efter att David Karlsson spikat slutresultatet till 7-3. Foto: Kristoffer Bennemyr/Sveriges Radio.
David Karlsson var sina vana trogen vass och satte fyra mål varav viktiga 6-3 och 7-3 som definitivt stängde matchen.
2 av 3
David Karlsson var sina vana trogen vass och satte fyra mål varav viktiga 6-3 och 7-3 som definitivt stängde matchen. Foto: Kristoffer Bennemyr/Sveriges Radio
Hela 5065 personer såg den tredje SM-semifinalen mot Bollnäs.
3 av 3
Hela 5065 personer såg den tredje SM-semifinalen mot Bollnäs. Foto: Kristoffer Bennemyr/Sveriges Radio.
BANDY

Villa Lidköping en seger från SM-final

3:04 min

Villa tog revansch för förlusten på Sävstaås och besegrade Bollnäs med 7-3 i den tredje SM-semifinalen hemma i Lidköping. Därmed skaffade sig Villa matchboll och kan ta sig till SM-final om det blir seger i Bollnäs på fredag.

En seger. Det är allt som står emellan Villa Lidköping och klubbens fjärde SM-final någonsin.

Efter att ha studsat tillbaka rejält från förlängningsförlusten på Sävstaås och slagit Bollnäs på hemmais med 7-3 i den så viktiga tredje matchen i semifinalen så är finalplatsen räckhåll.

– Vi följer vår matchplan mycket bättre idag. Vi har ett bättre bollinnehav och lockas inte in i deras taktik att vi ska få korta anfall utan vi får långa anfall och de orkar inte riktigt då vi maler på, analyserar Mattias Johansson som stod för ett mål och en assist.

Villa gjorde en vass första halvlek och stormade fram till en 3-0 ledning innan det gått en halvtimme av matchen.

Lars Fall spräckte nollan redan efter åtta minuter sen han blev förnämligt servad av Johan Esplund.

2-0 kom tio minuter senare då Jesper Eriksson hittade Mattias Johansson i djupet och Johansson fördubblade Villas ledning.

– Otroligt skönt att få göra mål och få vara med att bidra och glänsa en dag som idag. Då har man gjort något bra, mös Mattias Johansson.

När sen Johan Esplund fixade 3-0 på Villas andra hörna i matchen var tendensen tydlig.

Villas anfall var varierat med många drivande spelare medan Bollnäs offensiv trampade vatten och hittade inga vägar genom ett välsamlat hemmaförsvar.

Visserligen skapade gästerna viss nerv genom att reducera två gånger om fram till 4-2 strax innan paus men precis innan halvtidsvisslan så ordnade Johan Esplund en straff som David Karlsson pangsköt in högt bakom Niklas Prytz i Bollnäskassen.

Bollnäs kom dock ut som en mycket mer samspelt lag i andra halvlek och tryckte tillbaka ett Villa som blev passivt och inte lika initiativtagande som i den första halvan.

Hälsingelagets målfarligaste spelare Christian Mickelsson gjorde sitt andra mål för aftonen då han fint assisterad av Daniel Berlin placerade in 5-3.

Bollnäs hade sen bud på ytterligare en reducering men nätrasslet som kom till efter att den mycket duktige hemmamålvakten Jesper Thimfors släppte en retur blåstes helt korrekt bort för offside.

Istället skulle målsprutan och lagkaptenen David Karlsson sätta punkt för matchen genom att visa sitt sinne för att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Först sköt han in en isare på en hörna genom en till synes tätt Bollnäsmur med tjugo minuter kvar av matchen.

Sen var han kylig när han placerade in 7-3 målet i den 82:a minuten efter att ha fått en instickare av Mattias Johansson i straffområdet.

Karlssons målfarlighet i det avgörande läget, Villas pånyttfödda defensiv och det kollektiva anfallsspelet där många bidrog, det var nycklarna till att Villa hämtade sig från förlusten i lördags och öppnade vägen mot SM-finalen som spelas i Stockholm lördagen den 19:e mars.

– Jag sa det till spelarna efter att vi hurrat att vi ska vinna en tredje match. Något annat babblar vi inte om. Sen är det klart att det är skönare att åka upp och leda med 2-1 istället för att ligga under med 2-1, sa Villas tränare Johan Sixtensson i spelargången efter matchen.

Lidköpingslaget bars fram av en maffig storpublik på hela 5065 personer som kan ha sett sin sista hemmamatch för säsongen.

– Vi kan alltid hoppas men om inte annat så har vi en extra matchboll här hemma men vi hoppas att det var den sista, ler Mattias Johansson.

Blir det seger på Sävstaås på fredag är finalbiljetten säkrad. Vid förlust väntar ett direkt avgörande drama i Lidköping på söndag.

Matchfakta:
SM-semifinal 3 i bäst av 5
Villa Lidköping-Bollnäs 7-3


Mål Villa: David Karlsson 4 (1), Mattias Johansson, Johan Esplund.
Mål Bollnäs: Christian Mickelsson 2, Jens Lindgren.
Utvisningar: Villa: 1x10, Bollnäs 5x10
Publik: 5065

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista