Ordföranden Nabil Yonakhir läser mordbrännarens överklagan tillsammans med föreningsmedlemmarna Tiodors Dafid och Abraham Kochaba
Ordföranden Nabil Yonakhir läser den dömde mordbrännarens överklagan tillsammans med föreningsmedlemmarna Tiodors Dafid och Abraham Kochaba Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
BRANDEN I ASSYRISKA FÖRENINGEN

Nabil Yonakhir: Mordbrännaren försöker bara mildra sitt straff

1:41 min

En av männen som brände ner Assyriska föreningen i Skövde pekar nu ut föreningen själv som uppdragsgivare. Men påståendet förnekas kraftfullt av ordföranden, Nabil Yonakhir.

Två män har tidigare dömts i tingsrätten till fyra års fängelse var och närmare 2,8 miljoner kronor i gemensamt skadestånd för att ha bränt ner Assyriska föreningen i Skövde. Något motiv har dock aldrig slagits fast.

Men i sin överklagan till hovrätten påstår nu en av gärningsmännen att han anlagt branden på uppdrag av ledningen för Assyriska föreningen - detta eftersom han skulle ha varit skyldig dem pengar. 

– Då fick han ett erbjudande att om han anlägger brand i föreningens lokaler så stryker de spelskulden. Han ska då få 55 000 kronor också utöver den här spelskulden, säger Fred Höweler som är försvarsadvokat åt mannen.

Nu ska man veta att Fred Höweler är partisk eftersom det är hans jobb att mildra straff och skadestånd för den här mannen i hovrätten. Och när vi presenterar de här uppgifterna för den utpekade ordföranden i Assyriska föreningen, Nabil Yonakhir, skakar han bara på huvuvdet.

– Det stämmer inte. Det är inte jag som ligger bakom detta, eller någon annan i föreningen. Den här mannen har aldrig varit i föreningen, han är inte ens medlem i föreningen, och han har aldrig spelat i föreningen som han påstår i sin berättelse, säger Yonakhir.

Det finns en övervakningsfilm inifrån lokalerna från brandnatten där man ser gärningsmännen, och som var avgörande för att man så snabbt fick fatt på dem som tände på - den nu aktuelle gärningsmannen är omaskerad när han startar branden.

Det stämmer inte. Det är inte jag som ligger bakom detta

Den filmen kände polisen inte till förrän Assyriska föreningen på eget initiativ lämnade in den.

– Hade vi verkligen pushat dom till detta så hade vi inte lämnat filmen till polisen, säger Nabil Yonakhir.

Själv ser han detta som ett försök från mannen att mildra sitt straff, och inte minst det stora skadeståndet.

Skulle det hypotetiskt ändå vara så att föreningen var inblandad kan man tänka sig att inga försäkringspengar betalas ut, och i ett sådant läge finns det heller ingen som kan kräva gärningsmännen på skadestånd.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista