Fågelviksgymnasiet i Tibro. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Fågelviksgymnasiet i Tibro. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Risk för avveckling av gymnasiet i Tibro

"Som trenden varit kan man inte bortse från den risken"
1:31 min

Antalet sökande till Fågelviksgymnasiet fortsätter att vika, i år är det knappt 120 elever som sökt skolan som förstahandsval. Nu ska politikerna inom bara några veckor besluta om framtiden för gymnasiet.

Den första omgången av årets gymnasieval är tråkig läsning för Tibro kommun och Fågelviksgymnasiet.
– Knappt 120 elever har sökt till Tibros gymnasium i första hand, säger skolchef Pähr Nyström.

Men ett 30-tal av dem är redan idag elever där, och ytterligare ett antal sökande har inte behörighet.
Det gör att antalet i realiteten är ännu lägre än 118 och nu ska  kommunen snabbt utreda vad man ska ta sig till. Personalen på skolan har informerats om att det finns ett antal olika alternativ där skolans utbildningar bantas i varierande grad.

I värsta fall blir den en avveckling av hela skolan, vilket innebär att skolan avvecklas i takt med att de som nu är elever går färdigt sin utbildning.

– Som trenden sett ut de senaste åren kan man i9nte bortse från den risken. Fortsätter vi så här blir det en merkostnad, säger Pähr Nyström.
Det är nu bråttom att utreda frågan, så att eventuella förändringar är klara när den andra sökomgången till gymnasiet inleds i mitten av april.
Det betyder att Tibro kommun fattar beslut den 29 mars.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".